Gard Sveen (f. 1969) vokste opp i Hamar, og er nevø til forfatteren Karin Sveen. I 2013 debuterte han med krimromanen «Den siste pilegrimen», som ga ham en begynnersuksess av de sjeldne med 50.000 solgte og tildeling av både den norske Rivertonprisen og den skandinaviske Glassnøkkelen.

I fjor fulgte han opp med romanen med den illevarslende tittelen «Helvete åpent», om den tidligere læreren Anders Rask som er på en psykiatrisk sikkerhetsavdeling etter å ha tilstått flere drap. Men hva skjer når et lignende overgrep blir begått mens Rask fortsatt er innesperret?

svart

I årets roman «Blod i dans» fortsettes handlingen fra «Helvete åpent». Om den mørke grunntonen var framtredende i den forrige romanen, er den enda mer grunnsvart denne gangen. Undervegs må jeg nærmest sjekke med meg selv om jeg har lest en mer hemningsløst grotesk norsk krimroman enn denne. Og jeg greier ikke å tenke på noen.

For det er ikke småtterier Gard Sveen byr på. Galskapens og ondskapens forrykte landskaper har både utvidet seg og strammet seg til – enten de befinner seg på Magnor eller i Litauen.

Og skumlest er scenene fra Litauen. Når politi-antihelt Tommy Bergmann drar dit på jakt etter en russisk sekt med høyst frastøtende lemlestelsesritualer, skal det kanskje ikke så mye mer til før en stakkars leser tenker at nok får være nok. Men det bærer gjennom denne gangen også.

guffent

For Gard Sveen er en krimforfatter med sans for kraftfulle scener, galskap satt i system og gufne hytter som burde vært avstengt for godt. Men det er visst alltid et råttent kjellerrom igjen, der et offer kan være skjult.

Og noen ganger kunne en bare ønsket så innmari at forfatteren kunne vært litt snillere med romanens ofre. Men for den som er fanget i blodets dans, fins visst ingen nåde. Her utdeles envegsbillett til stupmørket, og ingen veg tilbake.

I parentes bemerket, har hedmarksforfatterne posisjonert seg godt ved ytterpunktene av høstens norske krim. Knut Faldbakken har markert seg som den nærmest snilleste gutten i klasa. Gard Sveen framstår med «Blod i dans» som den mest kompromissløst råeste.

Men den som ikke har lest «Helvete åpent», gjør nok smart i å lese den først. Ellers er det mange tråder som vil framstå som ganske så løse.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.