Boris var trygdet, lite huslig og ga blaffen i å sminke sin virkelighet for verdens øyne. Karianne er derimot ansatt av Nav, har germafobiske tendenser og er særs bevisst andres tanker og meninger om henne selv. Dette motsetningsforholdet mellom de to utgjør et fint og samfunnskritisk bakteppe for fortellingen om ensomhet og de etterlatte.

Alm besitter en helt egen evne til å gi oss sympati for karakterer som kanskje ikke vekker den automatisk. Karianne er sarkastisk, kritisk og selvkritisk om hverandre, og hun dømmer sin egen reaksjon på Boris’ mugne kjeler og pornosamling like mye som tingene selv. Samtidig føler en med henne, og forstår forsvarsmekanismene hennes. Den ironiske distanseringen er lett å kjenne igjen i den private samfunnsdebatten om «sliterne»: Karianne vil ikke identifiseres med Boris, men hun kan ikke la han bli ryddet vekk som noe «verdiløst».

Med dette åpner romanen for vanskelige spørsmål: Kan man trekke seg tilbake fra noe uten å heve seg over det, eller vurdere menneskers verdi uten å objektivisere dem?

Dette er ikke en leseropplevelse som gir velbehag, ro eller svar på spørsmålene over. Men den gir en god innsikt i forhold mellom venner og fremmede, det emosjonelle og kyniske, samfunnsinstitusjon og individ, som er verd å reflektere over – med og uten ironisk distanse.

Terningkast: 4

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00