Årets roman «De fortapte» er minst like sterk som de foregående, med det samme drivet i handlingen og kraften i språket. Og det er fortsatt harde vilkår for de innfødte på Finnskogen. Avfolking og fattigdom er grunnvilkår som de fleste er underkastet. Og det er ikke blitt lettere siden sist. Historien startet med «40 kalde bak månen» og deretter «Den hvite elgen». I årets bok bretter Adelheid Seyfarth Gulbrandsen igjen ut det helt brede lerretet, med et språk som gjør dette til en helt sentral og vesentlig hedmarksskildring.

Men samtidig er det et ordknapt folkeferd som framstilles, som sønnen som vender hjem til faren etter 40 år i Uniten. «Far hass satt der på samme plassen ved kjøkkenbordet som da sønnen dro, sa kun: Du skreiv ikke? Nei, svara sønnen, jeg hadde ikke noe å skrive om.»

Men om folket er fåmælt, er språket i romanen desto mer fargerikt. Det bidrar til å gjøre dette til en folkelivsskildring av de helt sjeldne.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.