Det opplever hovedpersonen Kristoffer i Helene Guåkers nye roman. Samme dama har for øvrig andre egenskaper enn å slå gnister; hun har i tillegg djuptblå øyne med noe grønt i, «som Einafjorden på en brennheit sommerdag».

For visst er «Sveiseblink» en roman der mye handler om råning, mekking og gutteprat. I så måte fungerer den som en videreføring av «Kjør» – Helene Guåkers debutroman. Men «Sveiseblink» rekker atskillig videre, for den handler om vennskap også, og ikke minst om noe som nesten kan minne om forelskelse, med ei skinnende jente fra Kolbu i sentral rolle.

«Hva er det som er så spesielt med hu der da?» spør en kompis. «Jeg vetta faen!» sier Kristoffer, men han vet det så godt. «For det første er hu spesiell. For det andre er hu jævlig spesiell.»

Og det er nettopp dette forholdet som er med på å gi romanen både sjarm og trøkk. Langt på veg har Helene Guåker skrevet en kjærlighetsroman. Og det har hun gjort med stil.

For den røffe formen hennes gir rom for atskillig følelser. Og spenningen mellom det som ikke kan sies og det som sprenger seg på, har hun aldri framstilt bedre enn denne gangen. Det samme gjelder skildringen av vennskap; også det formidles i den samme røffe tonen, men med underliggende alvor.

Dessuten oppdager Kristian at det er praktisk å kjenne ei jente med strømpebukse. For den kan han bruke til å fikse viftereima på bilen.

(Terningkast: 5)

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.