Diskusjonen ligger selvsagt i dagen; er dette egentlig et øl? Tja. Det er rundt halvt om halvt øl og leskedrikk. Radler kalles det, og i sin beste form er det en syrlig, frisk smak av sommer i et glass. Det skal visst være snart 100 år siden gjestgiverier Franz Kugler i Tyskland fikk besøk av […]
Anmeldelse
Tre gode viner fra historisk årgang i Tyskland
Denne uken har Vinmonopolet sin spesiallansering med Tyskland som hovedtema. Jeg tenkte derfor at det er på sin plass at denne ukens vinspalte dreier seg om tyske viner. Slippet har hovedfokus på Riesling, og det er jo det vi alle forbinder med Tyskland. Riesling er en drue som tåler litt kulde og modner sent, noe […]
Dette ølet er brygget i Hamar med jordbær fra Stange
Ølredaksjonen har for første gang på altfor lenge vært fysisk ute i Hamar by for å se litt på hva som finnes der ute sånn på tampen av en pandemi. HA har tidligere skrevet om hvordan mikrobryggeriet Crafty friends i Matkvartalet er i gang med å brygge sine egne øl. Vi var spesielt nysgjerrige på […]
«Det er utrolig at det går an å lage så god mat på så liten plass»
KIOSK: Det skal det godt gjøres å finne uteservering med finere utsikt. – Klarer du uttale navnet på rettene? Henriette gruet seg for å bestille. – Nei, svarte Hanna, og så ble de enige om to nummer seks samt en vårrull hver til forrett. Det var for surt og kaldt en onsdag i april til […]
Nostalgi på boks: «Jeg må innrømme at jeg tenkte på Benny og Kjell og Egon»
De gamle Olsenbanden-filmene er nostalgi, og ikke minst Oslo-nostalgi, som gjør at de for noe helt annet enn innhold og handling er noe man må se i jula. Studerer du detaljer og gamle reklameskilt i særlig de eldste filmene, så vil du finne klassiske logoer fra Frydenlund, Solo, gamle tobakksmerker – og Schous Bryggeri. Har […]
Vi har lest påskekrim for deg: Hva vil du ta med i sekken og hva bør du styre unna?
Vi har gjort jobben for deg og anmeldt 11 krimbøker du kan kose deg med i påsken. Her er de du bør velge – og de du absolutt bør styre unna. Krim hører påska til – i allefall i Norge. Lett ferielektyre hører i andre land gjerne sommeren til. Vi har tatt oss jobben med […]
Skal du dra på litt til påskelammet i år – da anbefaler vi disse røde
Det har blitt tradisjon med lam for mange i påsken. Og enten man er på hytta eller hjemme så unner mange seg ei litt ekstra god flaske rødvin til. Jeg jobber jo til daglig med råvarer i sesong, så i hjertet mitt mener jeg jo egentlig at vi burde spise lam på høsten. Men hvem […]
«Et supert øl etter skitur, gåtur, sykkeltur, eller ingen tur i det hele tatt, bare for grilling på terrassen»
Våren er her, ølvenner. Påsken er straks her og, og her i ølredaksjonen har vi lett etter et øl som smaker av vårsol og forsiktige varmegrader. Vi synes vi har funnet en god kandidat som matcher de premissene. Single Hop Blonde fra oslobryggeriet St. Hallvards er en 4,7-prosenter på 0,33-flaske til 39,90 som er tilgjengelig […]
Hanna og Henriette fornøyd etter restaurantbesøk på skitur, men én ting skurrer: – Jeg skjønner at det bør være sånn, men jeg liker det ikke
PÅSKEFJELLET: Med en skitur på 15 kilometer tilbake til Sjusjøen nøyer vi oss med en duggfrisk pils til Pellepizzaen. Hadde vi ikke visst bedre, kunne det fristet med flere øl. Skikroa på Pellestova er et fint turmål dersom man befinner seg i Sjusjøen-området. For godt trente er det heller ikke noe problem å finne fram […]
Dette vinlandet har vært preget av overproduksjon og lav kvalitet – disse tre er et bevis på at dét er i ferd med å snu
Sør-Afrikas vinhistorie strekker seg tilbake til 1600-tallet når nederlenderne befolket deler av Sør-Afrika som en koloni for å levere mat og vin til handelsflåten på vei til og fra Østen. Industrien var lenge preget av overproduksjon og lav kvalitet på vinen. Dette er heldigvis i ferd med å endre seg. Det er nå veldig mange […]
Rått, men ramsalt i Matkvartalet – her er vår dom
Gateutsalget til Hamars sushiproffer har råvarer mange vil misunne dem. Men én ting må Blowfish få kontroll på. Den heldige grå katten med Matkvartalet som bakgård smyger seg rundt indre bane i det som på rekordtid har blitt en arena for hustrige sjeler med sans for litt spenstigere føde. Som den har Hanna lyst til […]
Etter vår mening er dette de lokale bryggernes beste øl
Det er bare to uker til påske. Ølhyllene bærer preg av dette – og lyse, fruktige smaker dominerer. Mango og appelsin. Nå melder også lokale Røhne Bryggerhus i Stange seg på med et øl tatt fram for lyse påske- og vårdager. For 60 kroner kan du ta med deg en halvliter Rotlia hjem. Ikke fra […]
Hanna og Henriette har testet nye McDonald’s: «Den så ikke akkurat slik ut på plakaten da vi bestilte …»
634 søkte på 50 jobber hos McDonald’s. Nå er fastfood-gigantens nykommer i Hamar åpen. Vi har kjørt bil til lukene og hentet oss en real burgerlunsj. Men er det verdt det …? – Jeg tror faktisk ikke jeg noen gang har kjørt drive-in etter mat i Norge, sa Henriette. Hanna skrudde av motoren med det […]
Derfor er denne druen en av nordmenns soleklare favoritter – og her er tre nydelige viner
Barbera er en av de mest solgte røde druene i Norge. Det er nok ikke uten grunn – den er ofte både frisk, saftig og lett å like. Den passer godt til mye vi spiser – som for eksempel pasta, pizza og kylling. Hvis du absolutt vil ha rødvin til fredagstacoen, så kan Barbera være […]
«Jeg fikk assosiasjoner til 80-tallets bursdager med hermetiske pærer til dessert da jeg drakk dette ølet»
Her i landet fikk vi for alvor øynene opp for øltypen blanc gjennom Kronenbourgs 1664. Et superfriskt, lyst, lett hveteøl. Blanc har gjerne små innslag av koriander og milde, milde hint av appelsin og annen frukt. Nå har drammenserne i Aass bryggeri kastet seg på og tatt fram en egen blanc-variant. Prisen er cirka 35 […]
Zombie-filmen fra Hamar har premiere fredag: Blod, gørr og gru – men for moro
Henrik Martin Dahlsbakken (31) kan plukke småstein ut av egen sko og lage kinounderholdning. Denne gang til og med fra egen arbeidsplass og snarvegen han som guttunge brukte til skolen. «Prosjekt Z» annonsert som både zombiehorrorfilm, skrekkfilm og komedie. Grunnrisset har Henrik hentet fra sin egen arbeidsplass som filmskaper – og han har tatt det […]
En spennende musikalsk kveld
Andreas Ulvo og Ellen Andrea Wang laget en avslappende helgestemning for et lite, men begeistret publikum fredag kveld. Duoen har ikke fått spille mye for publikum i 2021. Dermed var det ekstra stas å kunne spille sin andre konsert i år på nesten hjemmebane. Konserten i Kulturhuset ble flyttet til multisal Pauline Hall, noe som […]
Latteren sluttet ikke da Karoline Amb (34) «bladde» gjennom Tinder
Selv med en koronafull sal klarte den totalt ærlige Karoline Amb (34) å fylle hele salen med latter fra start til slutt. Sist fikk vi høre om hvordan man skal komme seg videre etter et samlivsbrudd, og nå forteller hun om singellivet. Alle billetter er utsolgt og de som fant veien til Hamar Teater var […]
Den typen pils du kan sette rett til munnen fra flaska og kjøle deg med
Det er vel mest til etter du har vært i sporet, egentlig, å ta seg en mens man er på tur er kanskje ikke helt meningen. Uansett; vi drikker Skipils fra Trysil bryggeri denne fredagen. I tillegg til å brygge for serveringssteder i sitt eget lokalområde i Trysil, finner du også ølet fra Trysil bryggeri […]
«Byens beste lunsjkafé» leverer på både kvalitet og overraskelser – og én ting er et stort pluss
UTE TIL LUNSJ: Med store og velsmakende salater, deilige bagetter, kyllingboboli og fristende kaker er Frøken Pimpernell Brumunddals beste lunsjkafé. Om ikke dette skulle være nok skryt, kan Frøken Pimpernell også friste med byens fineste og mest solrike uteservering ved bybrua i gågata. Det er snart to år siden Leni Bergengen åpnet sin lune bykafé […]
Kvinnelige vinmakere
Jeg tenkte å tjuvstarte feiringen av kvinnedagen med å anbefale tre viner laget av dyktige kvinner. Vinmaking har lenge vært et mannsdominert yrke. Arven av vinmarker og vingårder gikk lenge til eldste sønn. Heldigvis blir det fler og fler kvinner som lager vin, og ikke minst er mange av de utrolig flinke. Anbefalingene er fra […]
«Sjansen er stor for at dette blir en volumselger i sommer»
Det er sikkert flere enn meg som holder på med å – eh – «justere linjene» fram mot sommersesongen … Da kan jo øl med lavt kaloriinnhold være en interessant brikke i kostholdspuslespillet. Og med sommer og sol i sikte, så dukker bryggerienes tropiske varianter opp. Denne uka tar vi med oss hjem en Tuborg […]
Åpningstidene er håpløse, men til gjengjeld er både mat og miljø helt i toppsjiktet
Kafé Julie, oppkalt etter moren til Alf Prøysen, er kjent for sin solide tradisjonskost – litt upresist også kalt husmannskost. Etter en lengre midtvinterpause, åpnet spisestedet i Prøysenhuset igjen 4. februar. Vintermenyen består av fleskepannekake, dagens suppe, elglapskaus, flesk og duppe, ørretkarbonader, pannekaker, salat med hovelsrudkylling og Karens møssmørsuppe fra Monsveen gård på Ring. – […]
«Flying start» på teateret: Kvitrende fargeprakt, overraskende ordspill – og ikke minst en god dose musikalsk og poetisk humor
Premieren til «Fuglefesten» kom på et utmerket tidspunkt. For et herlig påfyll etter en kald vinter! Mens lyset ute får fuglene til å kvitre tidlig i år, skjer akkurat det samme inne på Teater Innlandet. Dette er virkelig den fargesprakende forestillingen som ble lovet. Litt heseblesende noen gang, men det hører til når det er […]
Nå er det skreisesong – og her er de perfekte vinvalgene
Vi er midt i skreisesongen, som er en av mine favorittsesonger i Norge. I år blir det ikke solgt like mye fisk til utlandet grunnet stengte restauranter i Europa, og da er det ekstra viktig at vi spiser den i Norge. Jeg pleier å knytte skreisesongen opp mot jobben min som servitør i Hamar og […]
«Hvis de fortsetter som dette er det mye god musikk å glede seg til i framtiden»
Paper Crown har på kort tid gjort seg store i nærområdet. Med platedebuten er det klart at de nå sikter mot noe større. Paper Crown lover mye med «Dreamers», og innfrir på det aller meste. Her får lytteren servert melankolsk feelgood-pop med gode doser særegenhet. Paper Crown består av Johanne Margrethe Kippersund Nesdal og Ørnulv […]
Returnerer med en oppriktig hyllest til fansen – på en folkelig, trygg og god måte
Return har sluppet sin første singel siden 2015. Nå er det fansen som hylles av stangebandet. «The Last Chorus is Yet To Begin» åpner med noen velvalgte akkorder på orgelet før Knut Erik Østgård starter ballet. Deretter legges instrumentene på lag for lag. Det er noe trygt med det hele, og låta passer godt inn […]
Hais nye storstue leverer varene – men på ett område blir det kraftig poengtrekk
Fjell-fusion: Besøket på nyåpnede Hai på Graaten ga ikke noe særlig å ta til tårene for. Det var kanskje bra, for med klokkertro på heldigital service er det heller ikke mange å gråte til. – Burde det ikke vært vi som fikk sitte der? hvisker Hanna til Henriette. Vinter-euforien har inntatt Hedmarken. Det myldrer på […]
«Det skal godt gjøres å finne noe bedre enn dette fra fat herover»
Ølredaksjonen har gjort noe så sjeldent i disse tider som å teste øl tappet fra fat ute blant levende mennesker. Det føltes godt. Og det vi drakk var ikke mindre oppløftende. Selv om det var svart som asfalt. Night Archive Stout kommer fra Sleeping Village Brewery. Den finnes for tiden på fat i ølbaren i […]
«En kort plate, men minuttene er godt brukt»
Johan Berggren imponerer med «Ei Hytte Foran Loven». Countryartisten fra Lillehammer slapp sin debut for litt over et år siden. Nå er han tilbake med skive nummer to. «Ei Hytte Foran Loven» kaster tekstlig sett et skråblikk på livets opp og nedturer, og det er slettes ikke langt i mellom øyeblikkene som får lytteren til […]