– Jeg har gledet meg lenge til å spille her.

Det var ikke mange tomme plasser i salen onsdag kveld, da den verdenskjente, norske pianisten Leif Ove Andsnes for andre gang inntok Kirsten Flagstad-salen i Hamar Kulturhus.

Det er ikke hvem som helst som gjestet kulturhuset i går. Andsnes er nemlig en av landets mest internasjonalt anerkjente musikere, og blir omtalt av store utenlandske aviser som en av de mest begavede musikerne i sin generasjon. Sist uke holdt han konsert i Chicago, i neste uke er det Roma som står for tur. Men den nye turnéen ble sparket i gang på Hamar.

finske Naturstemninger

Kveldens program var tilknyttet fire store, men vidt forskjellige komponister – med alt fra romantikeren Chopin til impresjonisten Debussy. Mange av stykkene er krevende, både teknisk og musikalsk, og solisten fikk muligheten til å vise fram mange ulike musikalske sider.

Konserten åpnet med finsk musikk. 150-årsjubilanten Jean Sibelius er nok mest kjent for sine storslåtte symfonier. Klaverstykkene hans er derimot ikke like berømte, og derfor var det ekstra spennende da Andsnes trakk fram den mer ukjente musikken til jubilanten.

Flere av stykkene beskriver naturen, og Andsnes imponerte ved å male fram ulike naturstemninger, fra de brusende trærne i «Björken», til det mystiske skogsuset i «Skogsang».

humoristisk Beethoven

De siste årene har Andsnes jobbet mye med Beethoven, og han har turnert verden rundt med klaverkonsertene til strålende kritikker. Mange var nok derfor ekstra spente på hvordan solisten ville tolke kveldens Beethoven-stykke.

Selv om den store komponisten er mest kjent for dramatiske verker, er klaversonaten i Ess-dur et stykke med glimt i øyet. Andsnes leverte en svært humoristisk tolkning, med store kontraster og overraskende vendinger, som fikk tilhørerne til å humre.

Etter konserten ble det stående applaus og ekstranummer. Kanskje er det lov å håpe på en ekstra konsert i framtida også?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.