For Aladdin – eventyrskikkelsen fra «1001 natt» og Disneys animasjonsfilm fra 1992 – blir en ganske vanlig kar på flukt i Åsleik Engmark og Jon Rørmarks musikalske komedie «Aladdin og hans magiske Europaflyktningturné». Lørdag 28. januar spilles den i multisalen i kulturhuset.

«En eventyrlig reise bestående av en flygende gummibåt, Humanitarians of Tinder, italiensk tomatmafia, fire millioner selvmordsbombere, hvite middelaldrende menn og mye mer. Med en blanding av levende musikk, historiefortelling, fysisk teater, dokketeater, standup og litt hjelp fra salen».

Det er elementene i forestillingen, ifølge presseskrivet.

– Totalt sett er det en eventyrlig fortelling, sier Åsleik Engmark.

Vittig og velment

Forestillingen hadde verdenspremière under Edinburgh Fringe Festival i fjor sommer, da den ble spilt på engelsk. I fjor høst oversatte duoen Engmark og Rørmark den til norsk. Og norgespremièren ble vel tatt imot. «Upretensiøst, vittig, velment og empatisk om flyktningkrisen», skrev Aftenpostens anmelder.

Og nå er en ny turnésesong på gang, med start i Hamar kulturhus.

På innsiden

– Vi forsøker ikke å gi svar på alle spørsmålene knyttet til flyktningkrisen, sier Åsleik Engmark.

– Men vi vil fortelle en historie om alle tankene vi gjør oss, og hva som skjer med oss stilt overfor det som skjer. Slik sett handler forestillingen mer om deg og meg enn den handler om flyktningen Aladdin.

– For det er en omfattende tematikk, og det er så mange grunner til å flykte. Og det skaper også problemer for dem det flyktes til. Det er mange som gjerne vil hjelpe, noen er redde, andre er lei seg. Og i forestillingen prøver vi å gi rom for alle; prøver å komme på innsiden av hva vi tenker om flyktningkrisen. Men vi gir ingen svar.

Komedie

Forestillingen er kalt en «reisekomedie», selv om tematikken er alvorlig nok. For Engmark og Rørmark bruker gjerne humor som fortellergrep.

– Humor er et veldig godt verktøy for å fortelle en historie, sier han. Krisen er tragisk, men desto viktigere er det med humor for å overleve.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00