Unn deg en kveld på kabaret med Finlandsvenska Teatern, og du blir garantert underholdt og overrasket. Men pass deg: du vil bli hivd rett i det. Her går det slag i slag. Kanskje usammenhengende, tilsynelatende kaotisk, men bare vent, len deg tilbake, la deg forundre, og budskapet vil komme fram etter hvert.

Smalt men bredt

Dette er et stykke med mange lag, det er smalt teater, men vil favne bredt, som Anders Kippersund sammenfattet det hele så treffende etter endt forestilling.

Ibsens «Folkefiende» ligger som en rød tråd, og blir på genialt vis avløst av diverse sketsjer. Disse kommer nesten vilkårlig, alle godt spekket av sær humor. De tre karene på scenen bidra hver og en på sitt eget vis til et merkelig, men like fullt et tankevekkende show.

Du vil bli minnet på at Ibsen fremdeles er høyst aktuelt. Og om «En Folkefiende» egentlig var ment som komedie, som Jonas Kippersund avslører i begynnelsen, får du oppleve i en av scenene, hvor Tomas Stockman og Hovstad nesten ler seg i hjel.

Fortryllende

Kim Gustafsson hadde nok fått den mest utfordrende rollene, og spiller ved siden av Katrine Stockman diverse sangerinner. Han er så gjennomført kvinnelig, med en lett bøy i håndleddet, og sjarmerer mangt en mannlig tilhører. Du risikerer faktisk å bli sett rett i øyne, med alvorspreget sang, og et avsluttende forførende blunk.

Marc Svahnström i rollen av Tomas Stockman er på sin side en ordentlig kolerisk karakter, hissig, tydelig og meget kraftfull. Han er likedan i de øvrige sketsjene. Han leker godt med språket sitt, og hans overdreven artikulasjon er fantastisk komisk.

Jonas Kippersund produserer på sin lette måte likevel meget skarp humor. Det er han som er magikeren, og tryllekunstene hans er godt innøvd. Et pengetriks forklarer arbeiderens verdi, og en side med tørr avisstoff blir tryllet til en helside med «fake news». Han har den utadvendte og forklarende rollen, med en mimikk som forklarer mye.

Med god hjelp av regissør Philipp Stengele har teateret klart å kombinere den samfunnskritiske Ibsen med sin egen samfunnskritikk. Ingen navn blir nevnt, men du vil stadig bli minnet på en viss verdensleder, som til slutt kanskje vil dele Stockmans skjebne. Det er teateret som er like absurd som genialt. Løp og se!

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.