Anne Kristine Thorsby, bosatt på Lillehammer, gjør med dette sin første utstilling i Hamar. Likevel er det mange som kjenner arbeidene hennes fra tidligere i Hamar. For det var her det startet, da hun for snart 25 år siden gjorde bildene til Åker-utstillingen på Domkirkeodden.

– Det var mitt første store oppdrag som billedkunstner, sier hun, Og arbeidene hennes er fortsatt en del av den permanente utstillingen på museet.

Vekker oppsikt

Senere har hun gjennom årene arbeidet både med malerier og grafikk. Tematisk har hun arbeidet mye med naturskildringer, men også med kvinneskikkelser. I utstillingen hun nå åpner, er begge motivene til stede.

– Naturen er også et bilde på menneskenes indre, enten det er det stø fjellet eller alle skiftningene som naturkreftene også bærer i seg, sier hun.

Men det spørs om det ikke er maleriet «Ny tid» som vekker mest oppsikt. Det er ikke så stort i omfang, men med en veldig kraft og intensitet i seg.

– For meg er dette som en gave som jeg skal fortsette å arbeide med, sier hun.

– For jeg kjenner at her er det mer å gå videre med i nye malerier.

Alhambra

Anne Kristine Thorsby har tidligere i år jobbet tre måneder på Munchs atelier på Ekely. Kanskje er dette oppholdet en del av bakgrunnen for at kvinneskikkelsene er kommet tilbake i arbeidene hennes,

Hun har i år også vært på studiereise til Alhambra, Det røde palass i Granada. Denne reisen har også gitt gjenklang i noen av maleriene.

– Jeg malte ikke der, men iakttok med fotoapparatet, sier hun. - Maleriene er mer blitt etterbilder av en opplevelse.

– Jeg har alltid vært fascinert av sakrale rom. Steder hvor man kan fornemme noe opphøyet og tidløst.

Samtidig liker hun også å være ute og kjenne på dramatikken i landskapene.

– Både fjellets og havets skiftninger blir jeg tiltrukket av. Selv om jeg er en skikkelig byjente, som vokste opp i blokk i Oslo, har naturen alltid virket som en magnet på meg. Det uforutsigbare som den uberørte naturen representerer, gir meg en boost.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00