Lukten av steinovnsbakt focaccia-brød treffer nesen ved inngangspartiet til idylliske Lier gård i Veldre. Som én av ti gårder i Mjøsregionen skal vertinne Ingerine Amundsen varte opp med ekte hjemmelaget mat og godt selskap i de idylliske omgivelsene den kommende uken.

"Sommer på Mjøsgårdene - den korteste veien fra jord til bord" sørger årlig for lokale kulturopplevelser og spennende kulinariske begivenheter rundt om Mjøsa.

LES OGSÅ: Matfest rundt Mjøsa

Amundsen har lenge hatt en affeksjon for det italienske kjøkken, og i denne ånd stiller hun i år med profesjonell hjelp. 

- Hvit kaffe... det er et mirakel! spøker Luca Trovatelli. Hans kone, iskremkokk Tiziana Tosi er allerede i full gang med å forberede gelato, ekte italiensk iskrem. Sammen skal de lage 16 kilo gelato, med smaker av sjokolade, tiramisu, pistasj og nettopp, hvit kaffe. Med iskremmaskin på utlån fra Roger Amundsen ved Bakeriet i Brumunddal blir alle iskremelskeres drøm en realitet på Lier gård denne uken.

Italienske matopplevelser

Italienske Luca og Tiziana kom til Norge fra Rimini i regionen Romagna for ti måneder siden. De er bosatt i Bekkestua, hvor Tiziana jobber som kokk på italiensk restaurant. Amundsen ble de kjent med gjennom en person de leide av på Airbnb.

- Jeg har hatt mange år med gode matopplevelser i Italia. Jeg reiste først til Sicilia gjennom Hamarregionens Reis & Ryk-program, et læringsprogram for smådriftsledere. Jeg fant ut at dette var en nisje jeg kunne tenke meg å satse på. Siden har jeg møtt så mange kunnskapsrike og hyggelige italienere, så da jeg fikk høre om Tiziana fant jeg ut at dette bare måtte vi få til, forteller Amundsen. 

- All god italiensk mat tar tid, forteller Luca. Sammen med barna Maria Sophia og Francesco kom familien med tog fra Bekkestua kl 5 på morgenen, ivrige etter å dele sine italienske matkunnskaper.

LES OGSÅ: Italiensk på Lier

Knut Andresen og Unni Fælth Andresen fra Hamar var på plass lørdag formiddag. Med seg hadde de venneparet Gunnar Flikke og Laila Sve fra Trondheim, som med travelt program skulle gis inntrykk fra Mjøsregionen.

- Vi har fått med oss Flagstad-museet, kulturhuset, Atlungstad, Møystad gård, utvandrermuseet og Skibladner. Og snart skal vi videre på Prøysen-forestilling! ler de.

Gjengen var storfornøyd med maten de fikk servert; salat med røkt laks og hjemmelaget focaccia. Snart ventet rabarbrakake.

Fullt program

I løpet av uken er det fullt kjør på Lier Gård. Søndag er den store iskremdagen, mens mandag arrangeres det matlagingskurs i italiensk ånd.  På onsdag stiller Amundsen også opp med pop-up servering på Moelv stasjon sammen med andre mjøsgårder, da NRKs sommertog kommer innom. Uken avsluttes med fem-retters lunsj laget av matbloggeren Caroline Schøning. I sommercaféen serveres det mat hver dag fra kl 12-16, og middag kl 18.

Amundsen har troen på bra oppmøte etter gode tilbakemeldinger og håp om bedre vær.

Og hemmeligheten bak god italiensk mat?

- Det må være laget av en kvinne; en mor! Maten man serverer gjester skal lages som om det var til egne barn, ler Luca.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00