Lukten av steinovnsbakt focaccia-brød treffer nesen ved inngangspartiet til idylliske Lier gård i Veldre. Som én av ti gårder i Mjøsregionen skal vertinne Ingerine Amundsen varte opp med ekte hjemmelaget mat og godt selskap i de idylliske omgivelsene den kommende uken.

"Sommer på Mjøsgårdene - den korteste veien fra jord til bord" sørger årlig for lokale kulturopplevelser og spennende kulinariske begivenheter rundt om Mjøsa.

LES OGSÅ: Matfest rundt Mjøsa

Amundsen har lenge hatt en affeksjon for det italienske kjøkken, og i denne ånd stiller hun i år med profesjonell hjelp. 

- Hvit kaffe... det er et mirakel! spøker Luca Trovatelli. Hans kone, iskremkokk Tiziana Tosi er allerede i full gang med å forberede gelato, ekte italiensk iskrem. Sammen skal de lage 16 kilo gelato, med smaker av sjokolade, tiramisu, pistasj og nettopp, hvit kaffe. Med iskremmaskin på utlån fra Roger Amundsen ved Bakeriet i Brumunddal blir alle iskremelskeres drøm en realitet på Lier gård denne uken.

Italienske matopplevelser

Italienske Luca og Tiziana kom til Norge fra Rimini i regionen Romagna for ti måneder siden. De er bosatt i Bekkestua, hvor Tiziana jobber som kokk på italiensk restaurant. Amundsen ble de kjent med gjennom en person de leide av på Airbnb.

- Jeg har hatt mange år med gode matopplevelser i Italia. Jeg reiste først til Sicilia gjennom Hamarregionens Reis & Ryk-program, et læringsprogram for smådriftsledere. Jeg fant ut at dette var en nisje jeg kunne tenke meg å satse på. Siden har jeg møtt så mange kunnskapsrike og hyggelige italienere, så da jeg fikk høre om Tiziana fant jeg ut at dette bare måtte vi få til, forteller Amundsen. 

- All god italiensk mat tar tid, forteller Luca. Sammen med barna Maria Sophia og Francesco kom familien med tog fra Bekkestua kl 5 på morgenen, ivrige etter å dele sine italienske matkunnskaper.

LES OGSÅ: Italiensk på Lier

Knut Andresen og Unni Fælth Andresen fra Hamar var på plass lørdag formiddag. Med seg hadde de venneparet Gunnar Flikke og Laila Sve fra Trondheim, som med travelt program skulle gis inntrykk fra Mjøsregionen.

- Vi har fått med oss Flagstad-museet, kulturhuset, Atlungstad, Møystad gård, utvandrermuseet og Skibladner. Og snart skal vi videre på Prøysen-forestilling! ler de.

Gjengen var storfornøyd med maten de fikk servert; salat med røkt laks og hjemmelaget focaccia. Snart ventet rabarbrakake.

Fullt program

I løpet av uken er det fullt kjør på Lier Gård. Søndag er den store iskremdagen, mens mandag arrangeres det matlagingskurs i italiensk ånd.  På onsdag stiller Amundsen også opp med pop-up servering på Moelv stasjon sammen med andre mjøsgårder, da NRKs sommertog kommer innom. Uken avsluttes med fem-retters lunsj laget av matbloggeren Caroline Schøning. I sommercaféen serveres det mat hver dag fra kl 12-16, og middag kl 18.

Amundsen har troen på bra oppmøte etter gode tilbakemeldinger og håp om bedre vær.

Og hemmeligheten bak god italiensk mat?

- Det må være laget av en kvinne; en mor! Maten man serverer gjester skal lages som om det var til egne barn, ler Luca.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.