Gert Nygårdshaug har sin egen nisje i norsk krim. Det har han hatt helt fra de første krim-forsøkene han først begynte å skrive krim, og ikke minst gjennom den lange og varierte Fredric Drum-serien.

HER kan du lese Knut Faldbakkens råd til dere som vil skrive krim.

Noen av erfaringene han selv har gjort, kan også være gode tips for dem som nå holder på med siste innspurt for å sende inn en krimnovelle til HAs påskekrimkonkurranse. Hittil er det kommet rundt 20 bidrag til konkurransen. De beste skal publiseres i Hamar Arbeiderblad i forbindelse med påsken.

En vinner skal kåres, som får 5.000 kroner i premie. De andre som blir trykket, får 1000 kroner hver.

Mer mangfold

– Da jeg bestemte meg for å begynne med krim, var det fortsatt en ganske lite brukt nisje, sier Gert Nygårdshaug.

– Jeg hadde lest mye av det som fantes, og så at etterforskeren ofte var en forsoffen eldre mann med problemer både med ekteskapet og alkoholen. Så jeg bestemte meg for å skape en helt annen helt.

– Siden er det blitt et helt annet mangfold i krimlitteraturen, men fortsatt er det veldig mye likt. Bøkene er også blitt mye blodigere, med stadig flere seriemordere og usannsynligheter.

– Men det finnes også noen som skriver intelligent krim, der mysteriet står i fokus. Jørgen Brekke er en slik forfatter; ofte er det litt blodig, men veldig intelligent.

Godt råd

– Et godt råd til alle som vil skrive, er å prøve å finne nye vinklinger, sier Nygårdshaug.

– Det er vanskelig å skrive noe som ikke er gjort før. Men det er egnet til å vekke begeistring om det skjer.

– En forfatter jeg liker veldig godt, er franske Fred Vargas, sier han.

– Jeg ler meg skakk av den originale politihelten hennes.

– For det må ikke være så seriøst hele tiden. Og det er viktig å ha rom for fargerike personer, i motsetning til alt gravalvoret som ofte preger krimlitteraturen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.