Gjennom årene har folk alltid hatt et spesielt forhold til Volvoene sine. Det er noe av bakgrunnen for at bilene nå har fått sitt eget praktbokverk. «240 Landscape» heter boka, med bilder av Helge Skodvin fra Bergen og etterord av Bjørn Hatterud fra Veldre. Onsdag kommer de begge til biblioteket i Brumunddal for å snakke om både boka og Volvo 240 som Norges nasjonalbil generelt og som hedmarksbilen spesielt.

Fra biblioteket varsler biblioteksjef Mette Westgaard at de reserverer plass til Volvo 240-er ved inngangen.

Fire på rappen

Bjørn Hatterud er for øvrig ikke selv eier av noen 240, men broren hans Øyvind er det. Og de fleste i familien hans har vært 240-eiere. Morfaren hans hadde fire i rekkefølge. Og han var så glad i dem at han egentlig ikke ville bytte dem ut noen gang, men når det skjedde, kjøpte han en ny. Og både onkler og tanter, samt storebroren og mora kjørte samme bilmodell.

Det er en del av den personlige bakgrunnen til Bjørn Hatterud for å ha skrevet etterordet i boka. For han kommer selv fra et 240-folkeferd.

Hedmarksbil

– Da jeg kjørte hjemover fra Oslo før i tida, la jeg merke til at snart vi passerte Minnesund, dukket de første 240-ene opp, sier han.

Så hva var det med disse 240-ene som tiltalte nordmenn og hedmarkinger noe så innmari?

– For det første var den ekstremt solid og trygg, sier Hatterud.

– Vi ville ha en bil som tålte litt. Når du hadde kjørt 200.000, var den knapt innkjørt.

– I tillegg var den firekantet. Det må være tidenes mest firekantede bil, sier han.

– Så appellerte den da også til folk som kanskje ikke var blant de mest risikovillige.

– Jeg oppfatter 240-en veldig spennende som kulturfenomen. Det handler både om en tidsånd og en mentalitetsbeskrivelse, sier Bjørn Hatterud,

Og gjennom foto og tekst, viser boka at 240-en fortsatt lever.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.