Indisk litteratur, nasjonalisme, ytringsfrihet og satsing på barn og unge. Det er noen av hjørnesteinene for årets festival. Blant årets hovednavn er Karl Ove Knausgård, Ngugi wa Thiong’o, Åsne Seierstad, Sjón, Kamila Shamsie, Moddi, Jerry Pinto, Svein Nyhus og Meg Rosoff.

På nytt har indisk litteratur blitt aktuell i vår del av verden. De forfatterne som for noen år siden skapte en bølge av oversettelser i Norge, har nå modnet ytterligere, og er viktige samfunnsdebattanter i landet. «Litteraturen er et viktig våpen i kampen mot undertrykkelse og institusjonalisert diskriminering», heter det i presentasjonen av programmet.

hovedforeleser

Når ytringsfriheten er truet, innskrenket eller forbudt, blir kunstnere og forfattere tvunget til å finne stadig mer oppfinnsomme måter å unngå autoritær undertrykkelse. Motstanden finner nye former. Det er utgangspunktet for den stort anlagte konferansen «In other words», som er ICORN- og PEN Internationals konferanse under festivalen. Mer enn 300 deltakere fra over 60 land deltar på konferansen og mange av disse bidrar til å berike årets festivalprogram.

Pakistanske Kamila Shamsies Bjørnsonforelesning, som er et av høydepunktene under festivalen, er også et innslag i konferanseprogrammet.

Ellers blir det en mulighet til å møte Åsne Seierstad i samtale med den syriske dokumentarskaperen Ali Al-Ibrahim og høre tyrkiske forfatteres analyse av utviklingen i Tyrkia.

Bredt utvalg

De seks dagene festivalen pågår blir et rikt utvalg norske og utenlandske forfattere på festivalens scener. Lokal tilknytning har Helene Guåker. Monica Isakstuen og Camilla Granlien. Blant andre er Vigdis Hjorth, Ida Hegazi Høyer, Josefine Klougart, Claire-Louise Bennett, Max Porter, Arnar Már Arngrímsson, Hans Herbjørnsrud, James Rebanks, Elisabeth Åsbrink, Margie Orford, Jan Kristoffer Dale, Meg Rosoff, Kyrre Andreassen, John Freeman, Mona Høvring, Yadollah Royaee, Fredrik Sjöberg, Selma Lønning Aarø, Ingrid Z. Aanestad, Tor Åge Bringsværd, Jason Timbuktu Diakité, Kim Leine, Unni Lindell, Tove Nilsen, Johan Theorin, Gro Dahle – og mange flere.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.