«Romandebutanten Svandis Hanna Gudmundsdottir gjør veldig mye godt og riktig i «Jakten på Eden». Langt på veg er det en imponerende debut.»

Slik het det i Hamar Arbeiderblads anmeldelse av romanen «Jakten på Eden» i fjor. Det var første gangen Svandis hadde skrevet noe. Det ga både positiv mottakelse, og lyst til å skrive mer. Nå er hun i gang med sin andre krimroman. Og hun har høstet gode erfaringer med å skrive, som hun gjerne deler med dem som nå sysler med manus til HAs krimnovellekonkurranse.

I fjorårets konkurranse om å skrive den beste krimnovellen, fikk HA inn ikke mindre enn 40 bidrag. Over hele fylket så det ut til å skje noe kriminelt. Nå er en ny runde på gang for å bli årets krimnovellevinner.

– Å skrive er noe som bør anbefales å prøve av mange, sier Svandis Hanna Gudmundsdottir.

Første gang

– Jeg hadde jo aldri gjort det før, sier hun om bokdebuten sin i fjor.

– Jeg startet å skrive egentlig bare for moro skyld.

– Jeg hadde drevet med løpshester i mange år. Men det tok mye tid, og jeg bestemte meg etter hvert for å slutte. Da jeg fikk mer tid til rådighet, begynte jeg å skrive krim.

– Det var helt annerledes enn jeg hadde trodd. Jeg begynte i den ene enden, og det bare fortsatte. Det var som å skru på en spennende film.

Alt kan brukes

– Jeg oppdaget at alle erfaringer du har gjort i livet, er noe som kan brukes, sier hun. – Alt du har opplevd, er et skattkammer du kan plukke fra.

– Undervegs ble jeg overrasket ikke minst over mine grusomme tanker. Jeg oppdaget at jeg måtte bryte noen grenser, og tøye strikken litt. Men jeg levde meg så inn i det. Når jeg selv kjenner at jeg grøsser og får hjertebank, tenker jeg at jeg har truffet noe.

– Jeg er jo bare en amatør, og skriving skal bare være hobbyen min. Men jeg tenker at hvis jeg klarte å få det til, tror jeg mange andre kan gjøre det også.

– Noe av det som kreves, sier hun, – er stayerevne, tålmodighet, og vilje til å fullføre. Det gjelder å ikke gi seg, men stå i det til slutt.

– Og du må like det selv. Ellers hadde jeg ikke gjort det. Men jeg synes jeg hadde kjempeflaks som begynte.

FAKTA

Krim-konkurranse

Novellen må være på maks 10.000 tegn (med mellomrom).

Handlingen må utspille seg i Hedmark.

Det er fritt for alle å delta.

Send inn ditt manus på epost til kultur@h-a.no

Siste frist for å sende inn er mandag 12. mars.

De beste novellene settes på trykk i HA og på h-a.no i forbindelse med påsken.

En jury vurderer alle novellene og det venter 5.000 kroner i premie til vinneren.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.