Visegruppa Ballade, med blant andre Lillebjørn Nilsen som medlem, sang om katt og kaniner og om det gode, grønne livet på landet på slutten av '70-tallet.

Drømmen om å leve litt enklere, litt grønnere, litt sunnere. Tanken er slett ikke ny.

Det er, imidlertid, ikke ofte vi ser den så til de grader modernisert og justert inn mot vår egen tid, som tilfellet er for kommende Møystad Økotun på Ridabu.

Fra hele Skandinavia kommer det nå henvendelser - sier i alle fall utbyggerne - fra folk som ønsker å bo og leve på en måte som senker deres klimaavtrykk.

Klarer man å bygge et helt nabolag hvor beboerne lever og bor på en måte som gir 50 prosent lavere utslipp enn gjennomsnittshusholdningen, spør HA i artikkelen om det unike pilotprosjektet.

Mange av oss snakker hele tiden om at det må gjøres noe, og at vi selv skal gjøre noe, for å redusere klimagassutslippene. I det daglige livet. I praksis er det ofte vanskelig.

Les også

Over 400 fra Skandinavia kjemper om å få bo her: – Det er førstemann til mølla

Visst kjører vi litt elbil, vi handler kanskje et og annet økologisk produkt og kanskje spiser vi litt mindre rødt kjøtt enn vi gjorde før. Det stopper gjerne der. For den gemene hop.

De som vil bo på økotunet, tipper vi kanskje er mennesker som har et langt mer utviklet forhold til det å leve på en annen, mer klimavennlig måte. De er trolig "grønnere" enn snittet.

Boformer som dette, med sterk grad av felleskapsløsninger og med dyrking av egen mat, er ikke for alle. Vi tror at det, i alle fall per 2023, krever interesse langt utenom det gjennomsnittlige og "vanlige".

Med det sagt; Møystad Økotun er et svært spennende prosjekt som ikke bare er nyskapende på sitt felt, men som også bidrar til å trekke positiv oppmerksomhet til Hamar-regionen.

Med 400 på liste, og først til mølla, bør det være en smal sak å få solgt boenhetene på tunet, og få fylt det med liv. Det er noe som kommer til å bli fulgt tett med på av mange framover.

Det var svette, det var blod
Og jeg fikk ingen ting til å gro
heter det i det siste verset på sangen om katt, kaniner og en eng med løvetann.

I den ble hovedpersonen innhentet av hverdagsliv og praktiske problemer.

Det går forhåpentlig bedre med de som skal flytte inn på økotunet på Ridabu.

Trender skapes av de som tør å gå foran. Som gjør noe annerledes.

Kanskje kan et grønt tun oppe på Ridabu bli den neste, store eksportartikkelen fra Hedmarken?