(Nettavisen) I boken «Therese Johaug – Hele historien» forteller den norske skistjernen om den vanskelige tiden etter at hun testet positivt på det forbudte stoffet Trofodermin. Det var en mediestorm av de sjeldne i kjølvannet av at saken ble kjent 13. oktober 2016.

Johaug medgir at hun slet med å finne motivasjon og var usikker på om hun i det hele tatt ville fortsette med langrenn.

– Lersveen et unntak

Dette åpnet hun også opp om i møtet med pressen og i boken forteller hun at hun stort sett ble møtt med forståelse og empati av journalistene. Hun trekker imidlertid fram TV 2-profilen Ernst A. Lersveen som et eksempel på det motsatte.

«De aller fleste journalistene opptrådte likevel med respekt og empati. De forsto åpenbart at det ikke sto så bra til med meg. Det var imidlertid ett unntak. Ernst A. Lersveen i TV 2 var en erfaren reporter som jeg følte jeg hadde hatt et greit forhold til gjennom min karriere fram til da. Han hadde sin litt røffe stil, men jeg hadde lært meg å forholde meg til det, jeg opplevde han som tøff, men «fair».

«Det var ikke mange ukene siden han hadde fått et eksklusivt intervju hjemme på garden i Dalsbygda. Da dukka han for øvrig opp halvannen time før avtalt tid og marsjerte rett inn i stua uten å ringe på ytterdøra. Mamma og pappa tok imot han og serverte kaker og kaffe, men stussa litt på entreen» forteller hun innledningsvis om reporteren.

– Hadde egen teori

Det var likevel småtteri i forhold til hva Johaug følte hun ble møtt med fra TV 2-reporteren i etterkant av dopingsaken.

«Nå gikk han rett i strupen på meg fra første spørsmål for å så tvil om forklaringa jeg hadde kommet med på den første pressekonferansen. Han hadde laga seg en egen teori om at jeg hadde begynt å bruke kremen tidligere enn jeg hadde sagt, og mer enn antyda at jeg hadde kjøpt den sjøl før jeg møtte Fredrik i Livigno», forklarer Johaug i boken.

De drøye sju minuttene intervjuet varte, brukte han til å prøve å få meg til å bekrefte hans teori. Til slutt spurte han: «Snakker du sant?» Jeg vet ikke om han hadde sett for seg at jeg skulle si «nei». At journalister stiller kritiske spørsmål, har jeg full forståelse for. Det er til og med viktig. Men at noen skaper seg en egen virkelighet og lanserer den for omverdenen uten noen form for dokumentasjon, det synes jeg er ugreit».

– Mitt livs verste intervju

Videre beskriver 34-åringen intervjuet med Lersveen som «sitt livs verste intervju»:

«Han hadde til og med snakka med Antidoping Norge om teoriene sine. Jeg kunne med hånda på hjertet si at jeg hadde fortalt hele sannheten, og opplevde det som ekstremt frustrerende at han prøvde å framstille det som løgn. At han personlig syntes forklaringa mi var vanskelig å tro, forsto jeg heller ikke noe av. Trodde Lersveen at Fredrik Bendiksen ofra sitt gode navn og rykte – ja, hele sitt profesjonelle renommé – for å redde meg?».

«Og hva slags menneske trodde han jeg var, om han mente jeg sjøl hadde kjøpt denne kremen og fått Fredrik til å ljuge og ødelegge hele sin yrkeskarriere ved å ta skylda? Men jeg hadde ikke noe kamp i meg akkurat da, var bare glad da mitt livs verste intervju endelig var over».

Lersveen: – All mulig respekt for Johaug

Nettavisen har vært i kontakt med Lersveen angående det Johaug skriver om han i boken. Han forteller at han har rukket å få med seg litt av det som står i boken, men ønsker ikke å bli dratt inn i noen videre diskusjon om det som står der.

– Jeg har all mulig respekt for Johaug og det hun opplevde i det som var en krevende situasjon. Jeg respekterer hennes reaksjon på at jeg stilte ubehagelige spørsmål. Hennes reaksjon i bokform lever jeg godt med, sier han til Nettavisen.

Om påstanden at han hadde lagd seg opp sin egen teori om omstendighetene i dopingsaken, svarer Lersveen:

– Jeg inngår ikke noen diskusjon i media om hva hun synes. Jeg forholder meg til at hun fikk en dom. Den har hun sonet og hun kom fryktelig tilbake. Jeg er ikke interessert i noen videre diskusjon med henne om det, sier TV 2-profilen, men legger til:

– Det jeg kan si, er at når du leser det som står der, virker det som om jeg trodde at hun bevisst hadde gjort noe for å gå fortere på ski. Det er så langt unna sannheten som det er mulig å komme. Jeg har aldri trodd det. Jeg har stilt spørsmål om hvordan det kunne skje. Jeg har aldri trodd at hun har gjort noe bevisst for å forbedre prestasjonene sine, sier den erfarne reporteren.

Lersveen påpeker at han har intervjuet Johaug mange ganger etter hendelsen som er omtalt i boken.

– Jeg har stor respekt for henne som idrettsutøver og menneske. Det sa jeg til henne rett etter at hun avsluttet karrieren. Jeg har intervjuet henne «ti tusen ganger» før dopingsaken og «1100» ganger etter den, avslutter Lersveen til Nettavisen.