Beslutningen om ikke å stille på grunn av de pågående forhandlingene om statsbudsjettet virket riktig tirsdag ettermiddag. Etter å ha sett Debatten om fattigdom ønsker vi bare å si det som det er: Det var en feil beslutning av oss. Vi burde vært der.

Dette skrev Aps arbeidslivspolitikere Marte Mjøs Persen og Tuva Moflag, etter at NRK Debatten fikk både programleder og publikum på gråten. Uten at noen av regjeringspartiene - eller Høyre - ville møte norsk fattigdom ansikt til ansikt.

Tre tøffe kvinner fortalte der om hvordan prisstigningen i høst har gjort at hverdagslivet deres ikke lenger går rundt økonomisk, og hvordan de for å skåne barn skjærer ned på mat og oppvarming. Livreima har strammet seg kraftig til for mange av oss, men ekstra komplisert er det blitt for de som fra før er avhengig av trygd eller ytelser som arbeidsavklaringspenger.

Forslaget om innskjerping av dagpenge-utbetaling til delvis uføre, og kortere beregningsperiode for alle, ble en rød klut som ble hengende og blafre. Ingen ansvarlige var der til å svare eller forklare.

Fattigdomsforsker Christian Poppe kunne utdype at fortvilelsen ikke bare er forbeholdt folk som har falt utenfor. Nei. Et helt system knaker, og flere enn før faller mellom flere stoler eller låner mer enn de har råd til, fordi de helt og holdent mangler buffere eller sikkerhetsnett.

Opp mot halvannen million norske husholdninger kategoriseres som utsatte eller rett og slett "ille ute". Flere husholdninger regnes ifølge SIFO nå som økonomisk utrygge, enn de som er trygge.

I vårt rike og likestilte Norge, har et bilde av urettferdighet har begynt å bite seg skikkelig fast.

På Hamar har Frelsesarmeen hatt 65 prosent flere som kommer for å hente mat og nødhjelp. Også andre merker den økte pågangen. For terskelen for å stå i matkø er lavere enn å søke Nav om nødhjelp. Det er så bakvendt som det kan få blitt i velferdsstaten Norge.

Det er ikke det at regjeringen ikke vil gjøre noe. Vi tror dem. Og mange av tiltakene er allerede i gang: Karensåret Erna Solbergs regjering innførte for AAP, skal vrakes, og enslige forsørgere skal få mer i barnetrygd. En effektiv Hadia Tajik satte i gang en rekke snuoperasjoner på arbeidslivsfeltet, før hun selv ble felt for skattefeil.

"Viktigst av alt, vi kunne vært dønn ærlig på at vi må levere mer", skriver Ap-politikerne. Og: Neste gang de ringer, stiller vi.

Det burde de. I stedet fikk SV, Rødt og KrF hamre uforpliktende løs på regjeringens mangel på løsninger. For en tom talerstol kan ikke forklare hvordan en sosialdemokratisk politikk skal bidra til mer trygghet.

Persen og Moflag har sikkert øret til bakken. Likevel stiller de ikke opp for å vise frem og teste politikken.

Det har ikke Ap i regjering råd til lenger.