(Gudbrandsdølen Dagningen): Midt på dagen tirsdag 25. oktober vil det være en delvis solformørkelse som vil kunne oppleves over hele Norge. Det melder Lillehammer Astronomiske Forening.

«Månen vil dekke størst del av solskiva i den nordlige landsdelen (Vardø 64%) og minst i sør (Stavanger 33%). Kl 12.08 er det maksimal delvis solformørkelse, 41%, på Lillehammer. Her starter månen å gli inn over solskiva kl. 11.04 og forsvinner vekk fra solskiva kl. 13.13.» skriver Tormod Palmesen og Arnt Orskaug i foreningen i et leserinnlegg til GD.

Bildeserie

Nordlys over Hedmarken lørdag kveld

Er det klarvær tirsdag, eller så tynt skydekke at solsiluetten er synlig, så stiller Lillehammer Astronomiske Forening (LAF) i Storgata på Lillehammer med teleskoper slik, at flest mulig kan få se.

Når det er en delvis formørkelse, så skygger månen bare for en del av solskiva. Vi havner i halvskyggen fra månen. Halvskyggen sveiper over jordkloden i et mye større område enn helskyggen som gir en total formørkelse. Derfor kan et menneske oppleve flere delvise solformørkelser på sitt bosted i løpet av livet.

Fakta om solformørkelser

  • Solformørkelse er et fenomen som inntreffer når Månen kommer mellom Jorda og Sola og helt eller delvis skygger for Sola. Solformørkelser opptrer når Jorda, Månen og Sola befinner seg langs en rett linje.

  • Vi skiller mellom totale solformørkelser, der Månen dekker solskiva fullstendig, ringformede solformørkelser, der solskiva kan ses som en ring rundt måneskiva, og partielle solformørkelser, der bare deler av solskiva er dekket.

  • Det er 2–5 solformørkelser hvert år.

  • Den forrige totale solformørkelsen som var synlig fra Norge, kunne 20. mars 2015 observeres fra Svalbard. Den forrige totale solformørkelsen som var synlig fra det norske fastlandet, var 30. juni 1954. Den neste totale solformørkelsen i Norge vil kunne observeres på Svalbard 20. april 2061. Den neste totale solformørkelsen som kan observeres fra det norske fastlandet, er i 2097 (synlig fra deler av Finnmark).

Kilde: SNL