Hos Kjøkkenet på Stortorget i Hamar inviteres i år alle de som ikke ønsker å være alene på julaften.

Siden 2013 har Hamar Frivilligsentral og Røde Kors Hamar bydd på alternativ julefeiring i samarbeid med Hamar kommune.

Det startet med julekvelder inne på Gregers. Arrangementet var smekkfullt hver gang, og her deltok 80 gjester hvert år fram til Kjøkkenet i 2020 overtok arrangementet og flyttet det ned i byen til lokaler ved Stortoget med større kapasitet.

De siste årene har rundt 100 møtt opp på julekveldene, sammen med 20 frivillige. Det forteller Arve Hopen, eier og driver av catering- og serveringsbedriften Kjøkkenet.

I full sving

Når HA ringer ved 15-tiden julaften, er han og rundt 20 andre frivillige i full sving med forberedelser for kvelden.

– Nå forbereder vi til middag til de som kommer hit i kveld. Det blir to-retters, og vi serverer både tradisjonell julemiddag med ribbe og pølser, og kalkun med tilbehør til de som ønsker det. Til dessert er det riskrem med solbærsaus, sier han.

Det er ventet opp mot 70 deltakere på kveldens arrangement. Det er omtrent på samme nivå som tidligere år.

– I år har det nok vært litt sykdomsfrafall med korona og slikt. Men hit kommer alt fra eldre damer i pelskåper, til barn ned i femårsalderen. Det er folk fra alle samfunnslag, religioner og kulturer, sier han.

Bredt program

Det blir først servert gløgg før gjestene får mingle sosialt, fram til middag serveres ved 16.30-tiden. Utover kvelden blir det underholdning, musikk, julefortelling, ordførerbesøk, quiz, tegnestund for de minste, og for mange kanskje høydepunktet: besøk av julenissen.

Arrangementet er i regi av Hamar kommune, Røde Kors, Frivilligsentralen og Kjøkkenet AS, og er over ved 20-tiden.

Hopen er klar på at arrangementet er viktig for mange.

– I lys av at mange er ensomme rundt omkring, og kanskje trenger noen å være sammen med på julaften, er dette et veldig viktig møtested, sier han.

Les også

Her kan alle få en hyggelig kveld: – Vi spør ikke hvorfor

Niende gang

Anne Thingstad Bjørnstad er daglig leder i Hamar Frivilligsentral og er en av dem som har vært med på å arrangere tilbudet fra det startet opp i 2013. Hun er positiv over utviklingen rundt arrangementet, og når HA tar turen innom er hun fortsatt i dialog med folk som gjerne ønsker å komme.

– Flere yngre er med på å jobbe som frivillige og de er utrolig flinke. I tillegg virker det som terskelen for å møte opp har blitt litt lavere og det er en god blanding på alderen av de som kommer, sier hun.

Selv har hun tilbragt de siste ni julemiddagene sine som frivillig.

– Og neste år blir nok den tiende, jeg klarer ikke helt å gi meg med dette. For meg er den viktigste julegaven hvert år å komme hit og se hvor mange som koser seg. Det er alltid veldig bra stemning, avslutter hun fornøyd.