Lyst til å prøve noe du aldri har smakt før? Hva med knastørr fransk eplesider til lutefiskmåltidet? En mulighet kan det i hvert fall være. Og nå er det flere franske sidere, både fra Normandie og Bretagne, som er delikate nykommere på polet. Det er ikke vinområder, men sideren er særpreget og matvennlig. Ikke minst til høstmaten er det mange mulige kombinasjoner. Her er tre svært gode sidere; en tørr fra Bretagne og en halvtørr og en tørr fra Normandie. Alle tre har fem prosent alkohol.

Lézergué Cidre de Bretagne Brut

Bretagne 10186101, kr 89,50

En lett, delikat og spenstig bretonsk sider, med godt fruktpreg, fin friskhet og bra syre. Fint krydderpreg, kanskje den mest finstemte av de tre. Innbydende, sjarmerende og delikat til ikke altfor kraftige høstlige retter. Kanskje til og med gi den en sjanse til fårikål?

Le Clos Fleuri Cidre Bouché Brut

Normandie 10312101, kr 95

Fra Cidrerie de la Brique i Normandie kommer denne sideren med deilig friskt eplepreg og flott fylde. Fin harmonisk kombinasjon mellom sødme og syrlige toner.

Cinq Autels Cidre de Normandie Demi Sec

Normandie 10279201, kr 84,90

Fra produsenten Domaine des Cinq Autels har polet tatt inn både en tørr og en halvtørr variant. Dette er den halvtørre; aromatisk, lett blomsterlig og en deilig eplepreget fylde. Begge er anvendelige til mat. kanskje mest den tørre, men den halvtørre er også verdt et forsøk, ikke minst til smaksrike oster.

Lezergue: Terningkast: 5

Le Clos: Terningkast: 5

Cinq Autels: Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00