Det er ingen tvil lenger; det er høst i lufta. Og det er helt på sin plass at det er høstmaten som søker sitt følge. Her er tre toppers røde høstviner – en Bordeaux, en burgunder og en spansk fra Jumilla, som i hver sine prisklasser er med på å gi høstmåltidet et ekstra løft. Alle tre er fra nyhetene i basis.

Castillo de Zalin Monastrell 2017

Jumilla, Spania 10259801, kr 125

Dette er rundens store overraskelse. At en spansk billigvin har så mye å by på, er ganske oppsiktsvekkende. Søte mørke bær på duft, fyldig, spenstig og overraskende rik. Tar godt tak og holder det lenge. En allround kjøttvin, gjerne til vilt, men også til fårikål, og da kan den godt være av det kraftige slaget.

Ch. de Cots 2014

Cotes de Bourg 10283601, kr 159,90

Det dukker stadig opp rimelig Bordeaux, og dette er en av dem. Noe sødme, mørk frukt, krydder og lær på duft, flott struktur, myk og ganske slank. Når det dukker opp en så god Bordeaux i denne prisklassen, og som attpåtil er biodynamisk, er det bare å handle. En matvin mer enn kosevin, men med et vidt bruksområde.

Brun Morgon Cote du Py Javernieres

Morgon, Burgund 7161501, kr 275

Opp en prisklasse, og opp i kvalitet også. Basert på 100 prosent Gamay fra en svært solid produsent. Saftig og fyldig, finstemt, harmonisk og lekker. En stilig viltvin, gjerne til fugl.

Castillo: Terningkast: 5

Ch. de Cots: Terningkast: 5

Brun: Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00