Nyhetene tikker inn på Vinmonopolet på nyåret. Jeg har forsøkt å grave litt etter noe annerledes og spennende, og endte opp med en canadisk barley wine.

Dieu de ciel brygger denne 10,2-prosenteren som kommer på 0,33-flaske og koster 70 kroner. Ølet er plassert i bestillingsutvalget.

Vi kan starte med å plassere en barley wine, for dem som ikke er stødige på dette. En barley wine er et øl med høyt alkoholvolum. Oftest tosifret alkoholprosent. Det er et overgjæret øl, og kokeprosessen etter mesking er lengre enn på vanlig øl. Resultatet blir da et øl med en dyp rødlig eller brun farge, med en betydelig sødme.

Dette er også en god beskrivelse på Solstice d’hiver. Den er rødlig rustbrun og litt «grumsete» å se på. Ølet lukter lett søtlig av malt og kanskje et hint av karamell. Som referanse på smaksbildet, så slo det meg at ølet har visse likhetstrekk med tradisjonelle litt tunge norske juleøl. Det er smaken av karamell kombinert med følelsen av julekaker, pepperkaker for å være presis og litt frukt.

Jeg finner masse gode smaker i dette, men lurer på om det skulle vært lagret litt til før flaskene kom i handelen. Ølet føles litt underutviklet, litt lukket. Det er litt som en god vin som må få åpne seg, samme følelsen sitter jeg igjen med etter å ha drukket dette ølet, eller den barley winen da, for å kalle barnet ved dets rette navn.

Men forsøk deg gjerne på en barley wine. Studer polets utvalg, og ta en kikk i bestillingsutvalget. Det er alltid spennende å utvide ølhorisonten litt, og en barley wine kan være en fin måte å gjøre det på. Denne er helt ålreit, men jeg sitter som sagt igjen med følelsen av at det har mer inne enn den får vist fram.

Solstice d’hiver

Dieu de Ciel

Terningkast: 4

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00