Nyhetene tikker inn på Vinmonopolet på nyåret. Jeg har forsøkt å grave litt etter noe annerledes og spennende, og endte opp med en canadisk barley wine.

Dieu de ciel brygger denne 10,2-prosenteren som kommer på 0,33-flaske og koster 70 kroner. Ølet er plassert i bestillingsutvalget.

Vi kan starte med å plassere en barley wine, for dem som ikke er stødige på dette. En barley wine er et øl med høyt alkoholvolum. Oftest tosifret alkoholprosent. Det er et overgjæret øl, og kokeprosessen etter mesking er lengre enn på vanlig øl. Resultatet blir da et øl med en dyp rødlig eller brun farge, med en betydelig sødme.

Dette er også en god beskrivelse på Solstice d’hiver. Den er rødlig rustbrun og litt «grumsete» å se på. Ølet lukter lett søtlig av malt og kanskje et hint av karamell. Som referanse på smaksbildet, så slo det meg at ølet har visse likhetstrekk med tradisjonelle litt tunge norske juleøl. Det er smaken av karamell kombinert med følelsen av julekaker, pepperkaker for å være presis og litt frukt.

Jeg finner masse gode smaker i dette, men lurer på om det skulle vært lagret litt til før flaskene kom i handelen. Ølet føles litt underutviklet, litt lukket. Det er litt som en god vin som må få åpne seg, samme følelsen sitter jeg igjen med etter å ha drukket dette ølet, eller den barley winen da, for å kalle barnet ved dets rette navn.

Men forsøk deg gjerne på en barley wine. Studer polets utvalg, og ta en kikk i bestillingsutvalget. Det er alltid spennende å utvide ølhorisonten litt, og en barley wine kan være en fin måte å gjøre det på. Denne er helt ålreit, men jeg sitter som sagt igjen med følelsen av at det har mer inne enn den får vist fram.

Solstice d’hiver

Dieu de Ciel

Terningkast: 4

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.