Nå har ølutsalget Gulating i samarbeid med Rena bryggeri tatt stupetårn-konseptet ut kommersielt, og i et begrenset opplag for kroner 44 er nå Stupetårnet pale ale tilgjengelig. Det er da selvsagt et overgjæret øl og med butikkstyrke, siden det selges hos Gulating. Flaska er en mørk mjøsblå langhalset longneck.

Jeg er glad i gode pale ales. Det er et fint matøl når det er rett skrudd sammen, og ofte et litt mer anvendelig alternativ til særlig grillmat og kjøttretter enn den mer humlede broren IPA.

Derfor er det med glede jeg kan konstatere at renabryggeriet har tatt fram en finfin pale ale for Gulating. Det har en flott kopperbrun, ganske transparent farge. Jeg la merke til at ølet skummet svært lite, faktisk bortimot ingenting, ved skjenking i glass. Mangel på futt ble imidlertid ikke oppfattet som noe problem så fort jeg fikk smake på ølet. Det lukter fruktig og friskt, og jeg synes bryggeriet har truffet godt på denne balansen av fruktighet og en moderat bitter, nærmest tørr, avslutning som jeg setter pris på i en god pale ale. Dette er en smaksrik, god og anvendelig pale ale i nokså tradisjonell amerikansk stil.

Jeg er i det sommerlige hjørnet og klinker til med en litt snill femmer på Stupetårnet pale ale. Om det ikke er noen stor opplevelse, så er det i alle fall et godt øl, et forfriskende øl. Og 44 kroner for butikkstyrke 0,33 er kanskje nok. Men uansett langt billigere enn byggverket den er inspirert av.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00