Fatlagring av øl er det flere av mikrobryggeriene som har puslet med de siste årene. For særlig sterke, mørke stout-varianter, med høy alkohol, kan dette gi spennende smaksopplevelser, alt ettersom hva slags fat man benytter.

Hamar bys eget mikrobryggeri, Talas i kjelleren på Basarene, tok i fjor høst fram en stout som har vært lagret på bourbonfat. Jeg drakk den der like oppunder jul, og dette er et spennende øl som fortjener omtale i denne spalten.

La oss snakke litt om bourbon først. Bourbon er amerikanernes whiskey. Whiskey med ey, ikke whisky slik våre kjære skotter bruker. Den framstilles etter lovfestede prinsipper. Det skal være mais, et av amerikansk jordbruks viktigste produkter, som er hovedingrediensen. Minst 51 prosent mais skal bourbon være laget av, og den skal være lagret minimum to år på fat (tønner) av amerikansk eik. Fatene skal være brent på innsiden, og regelen er at de bare kan benyttes en gang.

Etter at bourbonen har vært lagret på disse eikefatene, sitter det igjen masse smak i det forkullede treverket. Det er disse smakene Talas har gjort nytte av i sin bourbon stout, som kun er å få på fat i 0,2 eller 0,4-variant i bryggeribaren. Det er klart at når man snakker en alkoholgrad som kryper mot 10 prosent, da er det et bøst øl som man gjerne kan nøye seg med en 0,2 av. Ølet mikser en flott, fyldig, nær kremet stoutopplevelse som er breddfull av mørk sjokolade og mokkabønner i smaken, med en litt rustikk sødme som er resultatet av fatlagringen. Det er ikke et øl for den jevne øldrikker, men er du som meg glad i en real smaksopplevelse, et kraftfullt øl med identitet og sjel, ja da får du knapt bedre over disk i denne byen.

Bourbon stout

Talas (Basarene)

Terningkast: 6

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.