Denne fredagen har vi kommet oss helt nord i landet, til Harstad og det veldig unge Harstad bryggeri.

Ungt trenger ikke være så galt, og det skal jeg begrunne nærmere etter at jeg har fortalt deg at Melkebart er en 6,5 prosent sterk stout som nå er tilgjengelig hos Vinmonopolet og koster 70 kroner for halvlitersflaske.

Harstad bryggeri bruker ambermalt i sitt brygg. Det er et malt som gjerne tilfører ølet hint av bakst og kjeks og brød og litt tørre nøttetoner. Sammen med røstet malt og sjokolademalt, samt bruk av melkesukker, gir det en karaktersterk stout som skiller seg ut i mengden.

Harstad-bryggeriet skiller seg også litt ut på den måten at de brygger på klassisk engelsk stil med utelukkende bruk av humleblomst (ikke pellets) i ølet, og gjæring i åpne gjæringskar med gjær fra Yorkshire.

Konklusjonen blir for min del at Melkebart er et øl jeg er svært begeistret for. Det er en god og fyldig stout med de vanlige tonene av sjokolade og sånn, men den har en litt tørrere og mer rustikk avslutning som gjør at den for eksempel er et perfekt dessertøl til et godt stykke litt fuktig, mjuk sjokoladekake.

Harstad bryggeri har bare brygget øl siden 2015. De vet åpenbart hva de driver med, for Melkebart går til topps så det dundrer i HAs ølspalte denne fredagen. Det er en kjempegod stout som er litt annerledes.

Ølet er i polets partiutvalg, så det er ikke sikkert den er tilgjengelig så lenge.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00