Det første ølet vi anmeldte var Hansa Lemon.

Den gangen var det ikke på langt nær samme utvalget av øl i norske butikker og på Vinmonopolet som det er i dag. Mikrobryggrevolusjonen har satt oss ølelskere i en fantastisk posisjon, og valgmulighetene er nær ubegrenset.

Vi markerer jubileet med å drikke et relativt lokalt og kortreist øl, i form av Gjøvikenser’n. En lys, sommerlig pale ale som Hadeland Håndverksbryggeri har brygget for ølbutikken Gulating. Den kommer på halvlitersflaske, holder 4,5 prosent og koster 60 kroner.

«Ølet er friskt og balansert, akkurat som en gjøvikenser skal være» skriver Gulating på flaska, som kun er tilgjengelig over disk på Gjøvik. Å beskrive folk fra Oppland skal jeg ikke gi meg ut på i det hele tatt, men at beskrivelsen passer greit for ølet, det kan jeg gå god for. Fargen er oransjegyllen, og ølet har en fin, litt tørr fruktighet og nokså moderat bitterhet. Det føles friskt og leskende og – ja – sommerlig.

For meg blir det dog kanskje noe vel snilt og mangler litt sting og kraft for å bli en pale ale å huske. Men det er ingen tvil om at dette er et veldig anvendelig matøl til særlig kjøttretter på grillen.

Hadeland Håndverksbryggeri ligger som et lite, men spennende bryggeri i den gamle mølla i Gran sentrum. Jeg lander på en firer for sommerølet Gjøvikenser’n. Og registrerer at det er akkurat det dobbelte antall øyne på terningen som det endte med i den aller første ølspalten som sto på trykk i HA for 20 år siden.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.