Med sine 11,9 prosent alkohol er Quadruple bypass fra Voss bryggeri (i samarbeid med canadiske Le Trou du diable) sterk som vin. Og rimelig spesiell. Vi begynner med begynnelsen.

Voss bryggeri brygger dette ølet i belgisk klosterstil på sitt helt egne vis. Her snakker vi koking i kobberkjele og brygging med einerlåg og rognebær. Det gir et visst urnorsk tilsnitt over en mellomeuropeisk øltradisjon. Etter gjæring er ølet tilsatt lønnesirup som har vært lagret på amerikanske bourbonfat.

Hva kan så den som drikker oppleve av dette? For det første kjenner man selvfølgelig at det dreier seg om et sterkt, sterkt øl. Her er knapt noe skum i det hele tatt, ølet snarere freser når det når glasset og åpenbarer en umiskjennelig lukt av klosterøl. Noe jeg i alle fall er svært glad i.

Smaksbildet er komplekst og sødmefylt. Sirupen gir en restsødme som ligner litt på tungt norsk juleøl. Sødmen utlignes av friskheten og syrligheten og styrken i brygget. Drikker du dette kjøleskapskaldt så tar du livet av hele opplevelsen, som for øvrig bys fram hos Vinmonopolet i 0,33-boks til snaut 100 kroner.

Quadruple bypass er mye i alle himmelretninger, og det er et krevende øl som nok henvender seg til kjennere og litt spesielt interesserte. Jeg synes det har veldig gode kvaliteter. Dette er så sterkt at du fint vil kunne lagre det over noe tid, og det er en spennende øvelse. Lagring av sterkt øl kan bringe fram andre, spennende smaker enn når det er ferskt. Velg et rom med stabil og ikke for høy temperatur og se hva som kommer ut av boksen om et par år.

Eller drikk nå og kos deg med ei real kruttønne fra Voss.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00