Med sine 11,9 prosent alkohol er Quadruple bypass fra Voss bryggeri (i samarbeid med canadiske Le Trou du diable) sterk som vin. Og rimelig spesiell. Vi begynner med begynnelsen.

Voss bryggeri brygger dette ølet i belgisk klosterstil på sitt helt egne vis. Her snakker vi koking i kobberkjele og brygging med einerlåg og rognebær. Det gir et visst urnorsk tilsnitt over en mellomeuropeisk øltradisjon. Etter gjæring er ølet tilsatt lønnesirup som har vært lagret på amerikanske bourbonfat.

Hva kan så den som drikker oppleve av dette? For det første kjenner man selvfølgelig at det dreier seg om et sterkt, sterkt øl. Her er knapt noe skum i det hele tatt, ølet snarere freser når det når glasset og åpenbarer en umiskjennelig lukt av klosterøl. Noe jeg i alle fall er svært glad i.

Smaksbildet er komplekst og sødmefylt. Sirupen gir en restsødme som ligner litt på tungt norsk juleøl. Sødmen utlignes av friskheten og syrligheten og styrken i brygget. Drikker du dette kjøleskapskaldt så tar du livet av hele opplevelsen, som for øvrig bys fram hos Vinmonopolet i 0,33-boks til snaut 100 kroner.

Quadruple bypass er mye i alle himmelretninger, og det er et krevende øl som nok henvender seg til kjennere og litt spesielt interesserte. Jeg synes det har veldig gode kvaliteter. Dette er så sterkt at du fint vil kunne lagre det over noe tid, og det er en spennende øvelse. Lagring av sterkt øl kan bringe fram andre, spennende smaker enn når det er ferskt. Velg et rom med stabil og ikke for høy temperatur og se hva som kommer ut av boksen om et par år.

Eller drikk nå og kos deg med ei real kruttønne fra Voss.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.