Vi har ikke reist kjempelangt denne fredagen, men landet i Danmark med lysene fra Tivoli blinkende i bakgrunnen. Det er ingen kjempestor hemmelighet at jeg synes de billige danske boksvariantene som selges i volum hos dagligvaren ikke er det helt store. Men hva med noen av disse gammeldagse ølene Carlsberg og Tuborg brygger? Er det noe greier?

På bordet står i alle fall en Gamle Carlsberg Lager, kjøpt over disk på 0,33-flaske til rundt 80 danske kroner. Dette er ingen sterkøl, alkoholprosenten ligger på 4,3. Dette er en lager av den gamle skolen. Mye mørkere enn det vi gjerne forbinder med en typisk lager i dag. Ifølge Carlsberg ble ølsorten første gang brygget i 1846. Og den tas altså fortsatt fram som en del av bryggerinostalgien.

Ølet hinter av malt og karamell i nesen. Fargen er en slags mørk rødbrun, og det glir så mykt og lett ned halsen som bare en mørk lager kan. Smaksmessig tenker jeg at den kan minne litt om tradisjonelt norsk juleøl, med små toner av rosin og karamell, dog mildere, mer diskret og med mindre sødme. Det ble ikke til at vi fikk testet dette ølet til mat, men jeg tror at et realt dansk smørbrød i flere etasjer med lun leverpostei og sylteagurk skulle vært helt nydelig følge til dette ølet.

Femmeren kan være farget av omgivelsene ølet ble drukket i, men jeg gir det nå uansett min varmeste, danske anbefaling som nytelse når du har gjort deg ferdig med karuseller og feriegjøremål.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.