Vi har ikke reist kjempelangt denne fredagen, men landet i Danmark med lysene fra Tivoli blinkende i bakgrunnen. Det er ingen kjempestor hemmelighet at jeg synes de billige danske boksvariantene som selges i volum hos dagligvaren ikke er det helt store. Men hva med noen av disse gammeldagse ølene Carlsberg og Tuborg brygger? Er det noe greier?

På bordet står i alle fall en Gamle Carlsberg Lager, kjøpt over disk på 0,33-flaske til rundt 80 danske kroner. Dette er ingen sterkøl, alkoholprosenten ligger på 4,3. Dette er en lager av den gamle skolen. Mye mørkere enn det vi gjerne forbinder med en typisk lager i dag. Ifølge Carlsberg ble ølsorten første gang brygget i 1846. Og den tas altså fortsatt fram som en del av bryggerinostalgien.

Ølet hinter av malt og karamell i nesen. Fargen er en slags mørk rødbrun, og det glir så mykt og lett ned halsen som bare en mørk lager kan. Smaksmessig tenker jeg at den kan minne litt om tradisjonelt norsk juleøl, med små toner av rosin og karamell, dog mildere, mer diskret og med mindre sødme. Det ble ikke til at vi fikk testet dette ølet til mat, men jeg tror at et realt dansk smørbrød i flere etasjer med lun leverpostei og sylteagurk skulle vært helt nydelig følge til dette ølet.

Femmeren kan være farget av omgivelsene ølet ble drukket i, men jeg gir det nå uansett min varmeste, danske anbefaling som nytelse når du har gjort deg ferdig med karuseller og feriegjøremål.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00