Derfor har vi testet en av nykomlingene fra østfoldbryggeriet. Citra blonde er et øl som kaster seg på trenden med å krysse IPA og hveteøl, gjerne med bruk av belgisk gjær. Det er et øl på 4,7 prosent og dermed altså å få kjøpt i dagligvarehandelen til noe over 30 kroner boksen.

Vi kan snakke litt om Citra først. Citra er en amerikansk humlesort med et veldig høyt alfasyreinnhold. Gjerne rundt 13 til 14 prosent, noe som betyr veldig høy friskhet og masse lukt og smak av citrus- og tropisk frukt i ølet. Den brukes gjerne sammen med andre klassiske amerikanske humlesorter.

I dette ølet bidrar den til at det nærmest oser av fruktighet når man heller ølet over fra halvlitersboks til glass. Sitrustoner, ananas, tropefrukt, det er et vell av lukt som frigjøres her. Søsterbryggeriet Hansa har allerede en suksessfull white IPA ute i butikkene, og jeg var litt spent på om Borgs ville være en kopi av den. Det er den ikke. Denne er mørkere, hakket fyldigere, har en annen type friskhet og en noe tørrbitter avslutning som kanskje er en anelse kort, men som likevel etterlater følelse av et veldig godt øl.

Borg Citra blonde er et veldig snasent boksøl fra butikk. Det burde kunne seile godt på hvete-IPA-trenden, og smaksmessig er det et ypperlig øl både til terrassenytelse og til sommerens grillfester. Og det fine med dette kontra polølet er at det ikke er voldsomt sterkt, og at du har råd til å sette noen bokser av det på bordet. Borg på norsk kommer heldig ut i dette brygget.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00