Det vil dukke opp øl relatert til jul i spalten framover, men for å få en litt glidende overgang så løfter jeg denne fredagen fram ølet som Talas-bryggeren i kjelleren på Basarene her i byen har tatt fram til lutefiskfestivalen og årets lutefisksesong.

Med sine 4,7 prosent er lutefiskølet på 0,33-flaske i hyllene ute i dagligvareforretninger av den typen med litt over snittet godt ølutvalg. Hos Coop Obs! betalte jeg 54,90 for min flaske.

Å parre den tradisjonsrike norske julematen; enten det er rakfisk, lutefisk, ribbe eller andre ting, er ikke så rett fram og liketil som man kunne tro. Mange har valgt pils av gammel vane, og det er på ingen måte en garantert suksess. Mange pilsnere vil fort bli feil. Lutefisken serveres med både bacon, fett, ertestuing og noen bruker også revet brunost og sennep til, og da er det ikke gitt at en pils er rette vegen å gå.

Det er her at Talas får til det de prøver på. Lutefiskølet er en veldig mørk lagertype, kobberbrun med et lett rødskjær. Ølet har en fin, rund maltkarakter med meget forsiktige anstrøk av sødme og enda mer distinkte hint av karamell. Avslutningen heller mot tørr, uten å være bitter, ølet er diskret men jeg mener det er målrettet.

Talas-ølet bør nemlig rett og slett kunne funke som det bruksølet det er brygget som. Det har egenskaper som gjør at jeg tror de fleste lutefisk-spisere vil finne det som et langt bedre alternativ enn pilsneren, samtidig som det føles lettere enn et tradisjonelt norsk juleøl. Prisen på 54,90 er for stiv så lenge vi snakker om butikkstyrke, det er først og fremst det som dette ølet har imot seg. For i glasset og på bordet så er dette relativt midt i blinken.

Talas om øl til lutefisk

Talas/Basarene Øl

Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00