De kaller den engelsk bitter, bryggerne på ELØ. De tre bokstavene står for øvrig for En liten øl, og dette lille norske bryggeriet ligger på Fitjar i Hordaland.

Den er nå en nyhet i bestillingsutvalget hos Vinmonopolet til en pris av 50 kroner. Flaska er klassisk 0,33 og innholdet måler 5,5 prosent alkohol.

Det er en lekker mellombrun farge på dette ølet. Det ser virkelig elegant ut i glasset, strået mørkere enn mange pale ales som har rent gjennom min øltrut, lekker rett og slett.

Lukta er mild av maltsødme og litt sommer og blomst. En første slurk legger for dagen et øl som føles kremet, og avslutningen er mer tørr, egentlig, enn den er bitter. «I en verden full av IPA er det godt å roe ned med en ESB fra andre enden av skalaen» skriver bryggerimester Øysten Huus bak på flaskeetiketten. Det er en god konklusjon! Norske ølganer er blitt vant til ganske så humleekstreme utflukter, og derfor føles det det nesten befriende å lete litt etter smaker og nyanser i et øl som føles litt sofistikert. Litt som en engelsk Lord i tweedklær.

Dette er et spennende matøl. Den rike stilen og den tørrbitre avslutningen sammenholdt med ølets pene muskler i form av å være en fem og en halv-prosenter, gjør det attraktivt å sette på bordet til kraftige kjøttretter. Prøv det til høstens vilt. De driver jo og skyter villsvin i norske skoger nå; får du tak i det må du gjerne ta en Asterix.

Alt i alt en finfin ale fra vestlandet. ELØ har vært på jakt etter en moderat bitter ale i engelsk stil, og de har lyktes godt med det. Og en bunnsolid femmer på terningen er dermed høyst fortjent.

Glimmer Extra spec. ale

En liten øl AS

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.