Gjøre alt vi innbiller oss at må til for at jula skal bli som den bør.

Jeg tipper det står både vasking, rydding, støvsuging og handling på lista di. Du skal få ferdig alt, inkludert å pakke alle julegavene. Og så skal du vel bake noen av de sju slaga?

Det er i alle fall det siste som blir helgas høydepunkt for meg. Mora mi og hennes venninne har nemlig en årelang tradisjon for to felles bakedager før jul; kransekaker og smultringer.

Og de seinere åra er vi til sammen fire døtre som også bidrar til diskusjonen om hvorvidt deigen er for løs eller hard, ovnstemperaturen for høy eller lav og om formene skal være smurt eller ikke.

Denne søndagen står smultgryta klar. Og seansen skal foregå i mitt kjøkken.

Det beste med det, er at jeg faktisk ikke har noe annet valg enn å legge alle andre juleforberedelser på is noen timer. Det er liksom ikke noe vits i å svabre gulvet mens smulten putrer på komfyren. Nei, kjøkkenet blir okkupert og man kan ikke annet enn å hengi seg til det terapeutiske i å jobbe med deig – og det sosiale i å være sammen.

Riktig nok må vi ta et kvarters tid utendørs for å hogge juletre i løpet av dagen. Fordelen med å bo grisgrendt, er stort tilfang på gran rett utafor døra. Så da ligger det an til en dråpe frisk luft og!

Omtrent hundre ganger bedre for sjelen enn å tilbringe søndagen på et kjøpesenter. Og smultringer er faktisk en fabelaktig julegave.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00