Passasjen fra Østre Torg og inn i den greske restauranten Bakgården er med å skjerpe appetitten på et måltid middelhavsmat. Bordene er dekket med blå-hvite ruter med hvit duk på toppen. Stolene er selvsagt blå og veggene hvitkalkete. Med gresk tradisjonsmusikk i høyttalerne og en hyggelig servitør fra Chania er stemning satt.

Henriette ber om et glass hvitvin og en skål med tzatziki (70 kr) og måper når vinglasset settes på bordet.

– Jøye meg, det er virkelig raust skjenket og vinen er frisk og tørr som jeg ba om. Tzatzikien er laget av gresk yoghurt. Den er fyldig og nydelig på smak. God start, konstaterer Henriette.

Hanna vil smake et sammensatt utvalg av forretter (165 kr) og hvis Henriette synes hun fikk mye vin i glasset er det bare småtterier mot mengden mat som nå settes på bordet.

Grillet ost, gresk salat, hvitløkbrød med grillet tomat og feta, mer tzatziki og ikke minst pommes frites gir en forsmak av det greske kjøkken.

– Jeg kunne klart meg greit uten chipsen. Salaten er frisk og god, men tomat og løk er selvsagt mye søtere på Kreta, oppsummerer Hanna.

Henriette nyter reker i hjemmelaget tomatsaus med fetaost, sjampinjong og smakfull paprika (155 kr)

Henriette har som vanlig lyst på lammekoteletter (235 kr) og blir ikke skuffet. Hovedretten er som alt annet i Bakgården raust lagt opp på tallerkenen.

– Lammekotelettene er «trimmet» og utrolig møre. Dette er det beste fra det greske kjøkken, synes Henriette – igjen henrykt over et glass med ripasso – enda rausere enn hvitvinen hun fikk servert til forretten.

Hanna spiser sitt grillspyd (225 kr) med kylling og foretrekker en kald øl som følge til maten.

– Souvlaki er souvlaki. Det smaker like godt i Hamar som i Platanias. Og det er vel ganske tradisjonelt med pommes frites og gresk salat til, fastslår Hanna.

Servitøren i Bakgården er hele tiden oppmerksom og vennlig. Gjestene strømmer til selv spisestedet selv om det «midt i vikua» og tidlig på ettermiddagen.

– Det er hyggelig å være gjest i Bakgården. Og det er greit at det tar tid å tømme rødvinsglasset. sier Henriette.

Vi konkluderer med at menyen i Bakgården er en slags «greatest hits» av hva nordmenn flest spiser når de besøker de greske øyer i ferien.

Les også
Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.