Willy Fiskelausen Hvorup og håvmester Alexander Øverlien kan sannsynligvis smykke seg med norgesrekord. For alt  tyder på at aldri har noen her i landet dratt i land ei så stor gjedde som de gjorde i Grøtlitjernet på Stavsjø.

Gjeddebeistet veide 19,54 kilo på offentlig godkjent vekt. Petter Støttum tok i 2011 ei gjedde i Øyeren. Den ble veid til 18,74 kilo, og ble tatt på en dobber. Støttum fikk gjedda i land, men satte den ut igjen. Det gjorde ikke de to ringsaksokningene som landet gjedda på Stavsjø. Den største gjedda som er tatt i Norge ble tatt i Synneren på Ringerike. den veide 19,6 kilo, men den ble tatt på garn.

Datoen 22. februar i 2015 vil for alltid stå med gullskrift i kalenderen til danske Finn Sloth Hansen. Han har tatt den aller største gjedda noen noensinne i Norden. Vekten stoppet på hele 21,1 kilo. 

- Det var bare helt utrolig. Jeg har jo aldri vært i nærheten av å få så stor fisk. Gjedderekorden min var på 4,7 kilo, men å dra i land ei på 19,5 kilo hadde jeg jo aldri drømt om, sier Willy Hvorup.

Gjedda ble målt til 138,5 centimeter. Vekta ble kontrollert hos fiskehandler Knustad & Holen, og nå er fisken til godkjenning på behørig vis.

- Jeg har hørt rykter om at det er stor gjedde i Grøtlitjernet, men ikke så stor. Egentlig var jeg utpå for å fiske stor abbor. Derfor fisket jeg med spinner og 0,35 sene. Det er jo egentlig helt utrolig at gjedda både bet på spinneren og at vi fikk den i land med så tynn sene, sier Hvorup.

- Fiskelausen (fiskeløs) har du som etternavn. Det antyder at du ikke er vant til å få så mye fisk? 

- Ja, det er nok riktig. Jeg tok en ørret på 4,6 kilo i Rendalen for noen år siden. Etter det er det liksom ikke blitt noe på meg. Derfor tok jeg mellomnavnet Fiskelausen. jeg får vel holde på det selv om det ble storfangst på Nes, ler Hvorup.

Alexander Øverlien var håvmester da storgjedda ble landet i Grøtlitjernet. 

- Vi holdt på minst en time før vi fikk fisken på land, forteller Alexander Øverlien.

- Gjedda ville ikke opp. Vi kjempet intenst, og et par ganger fikk vi den opp til vannflata. Da så vi jo at dette var ei skikkelig stor gjedde. Etter hvert rodde vi båten inn mot land, fikk med oss fisken innover også, og til slutt hoppet jeg uti vannet og fikk den opp i håven. Det var gøy, sier Alexander Øverlien.

- Har du fått så stor fisk tidligere?

- I Grøtlitjernet har jeg aldri fått så stor fisk, men jeg har tatt ei gjedde på 13,47 kilo i Mjøsa.

- Kan en bruke ei så stor gjedde som 19,5 kilo til noe?

- Nå vet jeg ikke hva Willy har tenkt å gjøre med den, men jeg regner med at han stopper den ut. Han driver jo med slik, sier Øverlien.   

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.