Sportsfisking har, som jakt, vært mest guttas greie, dessverre. Undersøkelser har vist oss at jentene er med på lik linje med gutta når de er små, men så melder de seg av. Norges Jeger- og Fiskerforbund har i mange år jobbet for å legge til rette for og friste jentene – og det finnes i dag en egen aktivitetskalender for jenter på njff.no.

Her finnes treff og kurs for blant annet laksefiske og ørretfiske.

Den viktigste jobben gjør Sanna. Og de andre jentene. De er ute i naturen, og lærer seg å like alt det som finnes utenfor asfaltstripa – og viser alle andre hvor mye glede det finnes i å ferdes i terrenget. Bare se på bildet av seks år gamle Sanna som viser fram sin abbor tatt utenfor Hovinsholmen.

Edvarda!

Jentene har vært med i Hamar Arbeiderblads fiskekonkurranse fra de første årene på femtitallet. Gutta gjorde hva de kunne for å ha kontroll på dette området, men det fantes jenter som sto på, ikke lot seg dytte vekk – og de viste tidlig at de behersket sportsfiske minst like bra.

Historien om Edvarda Bakke fra Moelv vil alltid stå som en påle i Innlandets sportsfiskerhistorie. Hun fikk en mjøsørret på 10,6 kilo på kroken i mainatta midt på femtitallet, hun var alene i båten, og ordnet opp, ble den første kvinne som noen gang hadde tatt en mjøsørret på mer enn ti kilo på stang – og tok pokalen. Søk i arkivet viser at hun tok flere store ørret i åra som kom.

Ronja og Johanne

I fjor fortalte vi historien om Ronja Larsen, datter av Leder i Moelv og Omegn Jeger- og fiskerforening (MOJFF), Robert Larsen. Hun trakk opp grøvre fisk enn den rutinerte faren i vårjakta etter mjøsørret.

Johanne Nyutstumoen (16) er også ei av jentene som viser veg. Jenta fra Ottestad har i flere år vært inne på lista i kategorien «Ørret Mjøsa».

Gratulerer

Seks år gamle Sanna Torve er hun som denne gang minner oss om at jentene kan sportsfiske like godt som oss gutta – og derfor hurra for Sanna!

Og for ordens skyld fyller Sanna sju år om kun få dager. Det ble understreket i innmeldingen av abboren tatt ved Hovinsholmen, og det skal selvsagt med. Det skulle bare mangle.

Gratulerer med den store dagen.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.