Det har vært tatt stor gjedde i Grøtlitjernet før. I alle fall oppunder ti kilo. Men mest av alt liker folk å fiske abbor i Grøtlitjernet på Nes.

«At folk på Stavsjø er noen kløppere til å fiske abbor, kommer av Grøtlitjernet som ligger inntil vegen like østafor grendesamfunnet», het det i en reportasje i Hamar Arbeiderblad for drøyt tjue år siden.

Og flere store abbor er de siste årene blitt meldt inn nettopp fra fiske i Grøtlitjernet. Og kanskje er det nettopp det som er saken, at Grøtlitjernet har vært et svært godt matfat for «krokodillen» som Willy Hvorup trakk opp etter en lang kamp.

Utrolig er det uansett, men like utrolig er det at Willy, ifølge reportasje i nettopp denne avisa, fikk gjedda på land med 0,35-sene og en liten spinner.

Gjeddehistorier

Gjeddehistorier har vært elsket opp gjennom alle år, og allerede på – 30-tallet var den grådige fisken ofte omtalt i Hamar Arbeiderblad:

«Gjedda er Mjøsas hai – uhyggelig beist tatt av Gjøvik-fisker», var tittelen på en artikkel i Hamar Arbeiderblad 15. juni 1936 – og artikkelen ga leseren noe å tenke på. Ikke det at gjedda var så vanvittig stor, nei da, gjedda var på åtte kilo, den. Gjøvik-fiskeren fikk på gjedda da han dorget etter mjøsørret, noe som heller ikke er uvanlig – men: i gapet hadde gjedda en mjøsørret som målte 46 centimeter uten hode!

I 1939 fortalte HA om ei gjedde som terroriserte sitt nærmiljø et sted i Latvia: «I en liten innsjø i Latvia lever – ifølge troverdige beretninger fra folket i traktene – en 50 kilos gjedde, som har drevet sitt spill i sjøen i mange, mange år. For en tid siden var en lærer ute og rodde med sluk på sjøen, og plutselig kjente han et voldsomt napp. Han var ikke sterk nok til å hale i land den veldige fisken – som viste seg å være en gjedde – men derimot var fisken sterk nok til å hale både mannen og båten ned under overflaten. Det ble en strid på liv og død mellom kjempegjedden og læreren, som skrek høyt om hjelp. Den fikk han omsider, og ble til slutt halt opp igjen i utmattet tilstand. Kjempegjedden nappet imidlertid over snøret og forsvant.»

Grådig gjedde

Og her er et eksempel fra Danmark, også trykket i Hamar Arbeiderblad – i 1935: «Grådig gjedde hogg tak i damens fot». «Frk. Johansen var syklet ut for å bade, og mens hun satt på badebroen og lot føttene dingle ned i vannet, merket hun plutselig en stikkende smerte i den ene vrist. Da hun trakk foten til sig, fulgte hodet av en svær gjedde med op av vannet, og da den store fisk slapp sitt tak i frk. Johansens fot, rev dens nålespisse tenner lange rifter i foten.»

Og med Willy Hvorup og hans rekordgjedde har avisas lesere fått nok en god historie, nå om gjedda på Nes.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.