Det viktigste du må vite er at valglokalene stenger 21.00. I år er det rekordmange som har forhåndsstemt.

Vi minner om at du kan følge spenningen direkte på HA fra klokka 20.30, der vi sender direkte fra rådhuset i Hamar.

Rune Steen Hansen leder sendingen, sammen med Torbjørn Jørstad. HA er også til stede i kommunene med egne reportere som raskt vil oppdatere deg med saker fra de ulike kommunene.

HATV sendte direkte fra Hamar Rådhus gjennom hele valgkvelden. Se sendingen i opptak her.

1. Dette skjer når det er kommune- og fylkestingsvalg

Ved kommune- og fylkestingsvalg skal du være med å bestemme hvem som skal sitte i kommunestyret i din kommune - og i fylkestingstinget. Disse politikerne bestemmer blant annet hvordan de offentlige pengene skal brukes.

2. Når får jeg de første resultatene?

De første valgresultatene publiseres klokken 21.00 da alle landets valglokaler stenger. Da er det resultatene av forhåndsstemmene som publiseres.

Disse finner du her!

Videre utover kvelden oppdateres resultatene fortløpende etter hvert som stemmene telles opp.

3. Når får du vite hvem som blir ordfører i din kommune?

Det kan gå flere dager før vi får vite hvem som blir ordfører. Etter at valgresultatet endelig er klart, en eller annen gang utpå natten, er det forskjell fra kommune til kommune hvilke partier som samarbeider.

I lokalpolitikken kan man få noen overraskende konstellasjoner. I 2019 fikk for eksempel Høyre bare 9,4 prosent av stemmene i Åmot kommune, men endte likevel opp med å få ordføreren. Man skal heller ikke se bort fra at partier man normalt tenker står et stykke unna hverandre i politikken ender opp med å samarbeide.

Noen steder kan konstellasjonene allerede være avklart og at en ordfører utropes til vinner ganske tidlig. Det gjenstår å se om det blir intense forhandlinger de neste dagene, men i flere av våre kommuner er det langt mer åpent enn på lenge.

4. Dette er partienes toppkandidater i din kommune

5. Dette viste meningsmålingene våre

Slik så bildet ut i Hamar Arbeiderblads siste kommunemåling før valget. Målingen ble gjennomført i august.