Det blodige regnskapet etter fjoråret viste mer enn 13.000 elg og rådyr påkjørt totalt av tog og kjøretøy.

Over hele landet må representanter for viltnemndene gang etter gang rykke ut for å avlive og rydde opp etter påkjørte dyr.

Det er trist for naturen, og det er trist for alle som kommer borti det. Ei heller er det ufarlig; særlig elgpåkjørsler er forbundet med potensiale for alvorlig personskade.

På Hedmarken har vi vår andel av viltpåkjørsler. Og jo mer snø og jo hardere vilkår for hjorteviltet, jo flere påkjørsler har det en tendens til å bli.

Viltgjerdene som det er satt opp flere kilometer av, er en bra start. Men dette problemet, som koster dyr lidelse og samfunnet mange penger, trenger vi å strekke oss enda lenger for å løse.

Og ikke minst kan det være med på å spare unødige lidelser for elg og rådyr.

På E6 i Stange er en ferist som er satt opp for å hindre vilt å komme innenfor viltgjerdet nå i ferd med å gi interessante resultater.

Dette, kan NRK fortelle, har gitt svært gode resultater.

På strekninga på E6 i Stange fekk viltnemnda omtrent 25 meldingar om dyr innanfor viltgjerdet i løpet av ein sesong, heter det i reportasjen. Men siden ferista ble satt opp, har bare ett dyr havnet innenfor viltgjerdet.

Forsøket viser at det er mulig å finne tiltak og løsninger som er med på å redusere muligheten for viltpåkjørsler.

Det handler blant annet om kreativitet. Det handler også om vilje til å ta tak i noe som langt i fra er et nytt fenomen, men som vi later til å ha lært oss til å leve med, kanskje i for stor grad.

Feristprosjektet på E6 i Stange har vært et så vellykket prosjekt at det nå blir vurdert testet ut også andre steder i Norge der man sliter med mange og hyppige viltpåkjørsler.

Disse ristene koster selvsagt penger å lage, men om de i det lange løp viser seg å virke, kan det fort være store kostnader spart i form av langt færre utrykninger fra personell i viltnemndene som igjen og igjen må skyte dyr med brukne bein.

Og ikke minst kan det være med på å spare unødige lidelser for elg og rådyr.

Alle som har kjørt på et dyr som er blitt liggende hjelpeløst igjen i vegkanten, vet hvor lite morsomt det er.

Feristene - og andre gode tiltak som virker - blir fort gode investeringer om de er med på å sørge for en nedgang i denne meningsløse måten for dyr å dø på.