Mandag morgen kunne HA fortelle at Hamars populære ordfører Einar Busterud fra By- og bygdelista står ved det han tidligere har sagt. Han vil ikke stå som ordførerkandidat for partiet ved lokalvalget neste høst.

Men han stiller som kandidat til kommunestyret også i 2023.

20 år med opp- og nedturer – nå gir han seg

Det spørs om det er bra eller dårlig for hun som nå løftes fram som hans etterfølger, statsarkivar Vigdis Stensby.

En så langt mindre profilert politiker, om enn kunnskapsrik, dyktig og engasjert. Hvor synlig og handlekraftig vil hun klare å fremstå som, med en rappkjefta og omdiskutert folkemagnet av en forgjenger fortsatt i topptrioen?

Å overlate suksessen man har skapt til andre, er ofte store lederes største svakhet. Sist rammet det så hardt, at partiet har vegret når Einar Busterud ville gi avgangen et nytt forsøk.

Mens sykehusdebatten sto i lys lue kunne man lese følgende i et leserinnlegg i Oppland Arbeiderblad: «Vi her på Gjøvik må øve oss på å rope høyt: 'Torvild, Torvild, hipp hurra, slik en ordfører skulle alle ha'. Vi må heie på våre, ikke bare kritisere de andre».

Sitatet er typisk, for det handler egentlig ikke om Torvild Sveen – men om Einar Busterud. Det er nemlig Hamar-ordføreren gjennom fem perioder som, enten han er elsket eller foraktet, har hatt en egen evne til å få alt annet til å spinne. Ikke primært om ham selv, men om Hamar.

Det som både imponerer og irriterer mest er at han, til tross for hva onde tunger sier, sjelden tas på overdrivelser eller løgner. BBL har med Busteruds hvite krøller på toppen lyktes med å gå inn i norgeshistorien med en stayer-evne svært få lokale listepartier kan vise til.

Fra den opprinnelige velgermobiliseringen mot å slå sammen Hamar og Vang, og unngå motorvei gjennom Hamar sentrum, har de fulgt en vinneroppskrift. Med ildsjeler som brenner for Hamar, har BBL samlet mennesker med høy tillit på ulike områder i kommunen. Ledet an av Einar Busteruds teft for bevegelse, har partiets tese handlet om å være handlekraftig og utnytte muligheter når de dukker opp. Mye har de lyktes med, det er bare å se på veksttakt i nyetableringer og høy ranking på skoletilbud, sport, kultur og byutvikling.

Men Busterud-lista har også måttet bygge ny politikk etter å ha røket på forsmedelige nederlag, som i jernbanesaken. Det samme vil vi kanskje få se etter hvert som planer møter virkelighet i ny sykehusstruktur for Innlandet.

Dette kan bli Vigdis Stensbys ilddåp, om hun skal ha en sjanse til å fullføre C-momentet å hoppe til stående etter Busterud.
Spørsmålet er om hun vil få mer oppdrift av Høyre-bølgen Jane Meyer kan surfe på eller et skadeskutt regjerings-Ap med Erling Behrens som joker – enn av suset etter Einar the Eagle i et siste, spektakulært stunt.