I sitt leserinnlegg går leder av Riksmålsforbundet, Trond Vernegg, hardt ut mot kritikerne av Christian Borch. Selv mener jeg både han og Borch bommer ganske kraftig - på flere plan.

Ja, det er viktig at nyhetssendinger kan forstås av alle. Og ja, bruk av dialekt kan være et hinder for dette. Ikke bare for innvandrere, som er de som som oftest trekkes fram, men også for alle andre. Ikke minst folk med nedsatt hørsel.

Likevel, det som er langt viktigere, er at folk snakker tydelig, med et presist språk, og ikke for fort.

Dette er mye viktigere for forståeligheten, enn bruk av normert, muntlig språk.

Videre er det viktig at vi holder tunga litt rett i munnen her: i NRK skilles det tydelig mellom programleder (altså nyhetsankerne) og reportere/korrespondenter. Mens førstnevnte som hovedregel skal bruke normert språk, trenger ikke sistnevnte det.

Les også

Det er mange som ikke forstår alle dialekter

Det mener jeg er en klok vurdering fra NRK, da det er det programlederne sier som er de mest essensielle nyhetene at alle kan forstå.

I tillegg tror jeg både de og andre overdriver betydningen nyhetssendingene på TV har. For 10-15 år siden (og ikke minst om vi går enda lengre tilbake), var Dagsrevyen kjernen av nyhetsformidling. Det er det ikke lenger.

De aller fleste av oss får nyheter fra en rekke plattformer, selv kan jeg knapt huske sist jeg så en hel Dagsrevyen-sending. At Borch selv sier han knapt har sett på NRK siden han pensjonerte seg, illustrerer jo egentlig dette poenget godt.

Så til slutt: jeg ser skribenten trekker fram "skittkastinga" mot Borch, som også en del andre har reagert på.

Og helt klart, det kan godt hende både VGs kommentator og andre har gått for langt i sin beskrivelse av Borch. Men Borch bør kanskje gå litt i seg selv, med sine uttalelser om "narsissistisk egotripp" m.m. Det er lenge siden jeg har sett et så stort omfang av personangrep, arroganse og dårlige holdninger som i Borchs bok!