Historiene har vært mange, og politiet har tatt opp kampen, skriver HA i nok en reportasje om trusler og voldsbruk i ungdomsmiljøer i Hamar-området og på Hedmarken.

Den foreløpig siste saken i rekken av mange, handler om funn av skremmende stikkvåpen samt utstyr som indikerer narkotikasalg.

At det mistenkes narkotikasalg blant unge mennesker på gateplan i Hamar er dessverre ingen stor overraskelse.

At det beslaglegges kniver av denne sorten utenfor byens største kjøpesenter en fredagskveld, er skremmende.

Man må søke etter ærlige svar på vriene problemstillinger, og forvalte disse svarene med kløkt i andre enden.

Det er bra at politiet tar kampen. Det skulle forsåvidt bare mangle. De skal sikre allmennheten trygghet i det offentlige rom, og gjør det ved å slå ned på våpenfunn som dette.

Men det er en annen kamp som også må utkjempes tydelig framover, og den løfter vi ut til de som bare for et par kvelder siden ble valgt inn i kommunestyrene på Hedmarken for de neste fire årene.

Politiets kamp er viktig, men den handler tross alt om brannslokking. Når de må ut for å slå ned på ran, voldsbruk og narkotikasalg, ja så er samfunnet egentlig allerede for sent ute.

Kampen som må tas nå, er den kampen som må sørge for at politiet IKKE skal behøve å kjempe sin.

Den kan kanskje starte med at man stiller seg spørsmål som hvem er disse ungdommene? Hvorfor gjør de som de gjør? Hva har gått galt? Hva kan vi gjøre for å forhindre at nye ungdommer vokser til og blir med på det samme?

Da HA arrangerte valgdebatt for Hamar kommune i forrige uke, var temaet så vidt oppe. Tiden ble for knapp for å dykke grundig ned i det, men når kommunestyrene - både i Hamar, i Ringsaker, i Stange og i Løten - konstituerer seg framover nå, så har de nye folkevalgte klar marsjordre.

Fra høyre til venstre kant i det lokalpolitiske landskapet er de helt nødt til å stille både disse spørsmålene, og andre. Det må graves med både teskje, spade og gravemaskin for å komme inn i problemstillingene knyttet til dette.

Man må søke etter ærlige svar på vriene problemstillinger, og forvalte disse svarene med kløkt i andre enden.

Politiet er der ute, og de kjemper på. Men det er alltid en trist sjanse for at, for noens del, kan man ha kommet for langt inn i en negativ spiral allerede.

At politiet tar kampen er vel og bra.

Men den viktigste kampen, handler om å sørge for at de slipper å gjøre nettopp det.