Går du med en krimforfatter i magen? Synes du at du har en god idé til en krimnovelle? Nå har du sjansen til å få den på trykk. For en måned siden innbød Hamar Arbeiderblad alle interesserte til å skrive en kort krimnovelle. De beste novellene skal trykkes i HA i tilknytning til påskeuka. For påsken er en høytid for litterær krim her til lands.

FRISTEN NÆRMER SEG

I løpet av de siste ukene har novellene begynt å komme inn. Og nå begynner det å haste, 29. mars er satt som siste frist til å sende inn bidrag.

Undervegs har både Knut Faldbakken og Sidsel Dalen kommet med sine skrivetips for den som ønsker å skrive en krimnovelle. Idag er det krimforfatteren Helle Stensbak fra Hamar som kommer med sine tips.

Dryppe ut info

Helle Stensbak debuterte med krimromanen «Monopol» i 2015. «Et kjærkomment frisk pust i krimlitteraturen, ikke minst fordi hun våger å bruke humor som et viktig element», het det i HAs anmeldelse.

Og selv om det er forskjell på å skrive roman og novelle, er det også trekk som er felles, sier hun.

Det gjelder blant annet å starte med å pønske ut hvordan historien skal ende.

– Men da må jeg også tenke på at selv om jeg vet slutten, må ikke leseren få vite det, sier hun.

– For jeg skal kunne dryppe ut info etter hvert. Og mens historien utvikler seg, vokser også karakterene fram.

Må kna teksten

Det aller viktigste, mener Helle Stensbak, er å arbeide grundig med teksten.

– Hardt arbeid er resepten, mener hun.

– For en tekst blir bedre for hver gang den omarbeider. Det første utkastet kan gjerne være dårlig. Men ved å kna teksten, blir den stadig bedre.

Selv har hun også skrevet sangtekster, og twitter-noveller på maks 140 tegn. Og hun har oppdaget at jo mindre formatet er, jo strengere er kravene til teksten.

– Jo kortere teksten er, jo mer må du jobbe for å få den god, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00