1. september hadde Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet, avd. Hedmark/Oppland i samarbeid med Bestemødre for Fred, Hamar stand og utdeling av flygeblad «Vi trenger fredsøvelser, ikke krigsøvelser» i forbindelse med øvelsen.

I Forsvarets faktainformasjon om Trident Juncture står blant annet; Øvelsen blir den største i Norge på mange tiår og er så stor at de aller fleste i de berørte områdene vil bli påvirket! Men er alle dem som blir berørt av øvelsen, blitt spurt om det er greit for dem, når tunge stridsvogner skal farte rundt på veger, i skogsområder, inn- og utmark, og etterlate dype spor og ammunisjon, som det tar flere tiår å rydde og reparere?

Fredsbevegelsen tror ikke militæret, selv med alt krigsmaskineriet, våpenlagrene, militærbasene og avansert etterretning som Nato, Norden og Norge besitter, vil kunne ivareta sikkerheten for oss som bor her. Vi ser daglig hva krig fører til av enorme menneskelige lidelser, flukt, stor nød og ødeleggelser. Klima og miljøskadene knyttet til krigsmaskineriet er enorme og bidrar til å ødelegge livsgrunnlaget for kommende generasjoner!

Slik som Nato ruster opp og gjennomfører store øvelser i Norden og østover, bygges det opp et fiendebilde av Russland.

Kjære sjefen for Nato, Jens Stoltenberg, sønn av en aktet fredsmekler, hva slags menneskekunnskap bygger du og dine samarbeidspartnere på med denne enorme opprustningen, hva er det godt for?

Diplomatisk mekling møter konflikter med dialog og tillit, fiendebilder motvirkes. Vi vet godt at der frykt og makt får lede an, oppstår en ond spiral for enda mer frykt, enda mer makt og opprustning.

Vi, fredsæle kvinner, bestemødre og andre som ufortrødent står på i arbeid for fred og levelige vilkår for våre etterkommere – vi er redde, ikke for russerne, men for den hensiktsløse, eskalerende opprustningen og som det heter, troverdig avskrekking, vi er vitne til. Det oppleves som om en ny kald, meningsløs krig er på gang. Vi vil bare ikke ha det.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.