• Per Cato Risberg

Det lille innslaget til journalist Trond Svendsen i HA 26. mai, med skråblikk på en ung korpsmusiker og korpsbevegelsen har engasjert mange siste uken. Støtte og ros til korpsbevegelsen har vært hyggelig lesing.

Jeg selv og mange andre forsto ikke hensikten med Svendsens «vittige»(?) betraktninger. Bortsett fra at jeg kan ane det er ment som et skråblikk, som sikkert kan være gjeldende mange unge i dag. At de ofte ender med nesa i en skjerm uansett hva slags aktiviteter de ellers utøver på fritiden.

HER kan du lese et innlegg der Kristoffer Munksgaard fillerister Svedsen.

Jeg tror nok for øvrig at Svendsen tar helt feil om han tror de ser på menn som spiller gitar. Det er nok helst YouTube-stjernene som fenger, enten de unge kommer hjem fra fotballkamp, gatemarsj eller rockeverksted. De ser i hvert fall ikke på gamle menn med gitar som pusher 50. Så hvorfor velge en fin fyr med båtlua på snei som et eksempel, og føre pennen på en måte som fort kan oppfattes sårende? Tror Svendsen at de som spiller i korps ikke eier stolthet til hobbyen sin, til uniformen sin, til «klubben» sin?

I et korps har vi et mangfold av opplæring på instrumenter ingen andre kan varte opp med. I tillegg til de tradisjonelle instrumentene, har vi både obo, fagott, el-bass og el-gitar for å nevne noen. Jeg vil tro det enorme tilbudet vi har på slagverk og perkusjonsinstrumenter er en drøm for ethvert rockeband. PA-anlegg og lys kan vi også by på, i fantastiske konsert- og øvingslokaler. Vi spiller Gershwin, Chuck Berry, Bach, Star Wars theme, Queen, Zeppelin, Michael Jackson og Weather Report. Vi synger og vi danser.

HER kan du lese innlegget Trond Svendsen skrev i den humoristiske spalten God dag! i HA.

Og når du ser oss fremføre, ser du oss digge det vi gjør. Og ja, vi spiller «Gammel Jegermarsj» og «Norge i Rødt, Hvitt og Blått» også. Men marsjering i gatene er jo bare noen få dager i et korpsår. Og disse få dagene i året stiller vi stolte opp i gatene, i uniformene våre, i all slags vær. Vi er glad for å være med og gjøre stas på dager som betyr noe for oss alle, og det er en flott opplevelse å se at det blir satt pris på av de som står gatelangs til fest.

Det er mange musikkfestivaler i regionen vår som dekker alle musikkgenre. Mange av musikerne på konsertscenene startet sine musikalske reise i korps. Kanskje med en litt for stor båtlue. Vi har også flott skolering innen musikk i regionen vår, som for eksempel Toneheim Folkehøyskole og musikklinja på Stange. Det er ikke få elever som har kommet fra korpsbevegelsen opp gjennom årene. Og i korpsbevegelsen bidrar vi også med stipend som gjør at de som ønsker å leve av musikk som utøver, lærer eller andre roller, kan få litt ekstra inspirasjon og hjelp på veien til for eksempel konservatorier eller høyskoler.

Det er nevnt en rekke store navn og profesjonelle musikere som kommer fra korpsmiljøet i vårt distrikt. Vi har mange å ta av i mange roller. Men jeg synes det aller viktigste er å få med at det å lære å spille et instrument i et korps, gir en rekke verdier og fine opplevelser som en har både nytte og glede av hele livet. Vi spiller sammen, vi spiller solo. Her er egenutvikling, mestring, samspill og individuell utfoldelse. Vi utvikler musikkforståelse og åpner oss for mange former for kultur. Vi lærer å være entusiastiske, nysgjerrige og ha respekt for andre.

Om du spiller i et korps eller gitar på rommet hjemme. Om du lærer tangenter eller strenger i kulturskolen. Om du driver med beatboxing eller spinner turntables på ungdomsklubben. Uansett driver du med en flott og god hobby, der du kan utfolde deg, kjenne på utfordringer og mestring. Om det er slitte Converce og langt hår, eller blankpussa sko og båtlue er ikke viktig. Men alle oss som driver med musikk, vet å respektere alle formene og hverandre. Og vi løfter gjerne hverandre og vår kultur frem.

Vi samarbeider på tvers av musikkgenre og former av scenekunst. Det er slik vi som driver med musikk er. «Musikkpolitiet» på Hamar opphørte for 25 år siden.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.