By- og bygdelista i Hamar har hele tiden hatt sykehus som en av sine viktigste saker for valgkampen. Nå ser vi at også andre viser et engasjement. Vi er glad for å se at så mange støtter vårt syn i denne viktige saken.

Noen er imidlertid kritiske og mener at vi er både lokalpatriotiske og ikke forholder oss til fakta (Andreassen og Korsnes, begge med postadresse Moelv, HA 23. august). Vi kan gjøre Korsnes oppmerksom på av vi «brevskrivere» tilsammen har mer enn 100 års erfaring fra helsetjenesten. Vi har et bredt kontaktnett og vet litt om hva som rører seg i tjenesten. Vi vet hva dårlig rekruttering medfører av dårlig pasientbehandling og kostbare løsninger med vikarer.

Det er stor variasjon i helsetjenesten. Kunnskapssenteret lager oversikt over ulike kvalitetsindikatorer, blant annet 30 dagers overlevelse etter ulike diagnoser som hjerneslag og hjerteinfarkt. Hamar sykehus har tronet på førsteplass, mens Gjøvik og Kongsvinger delte de lite ærefulle to sisteplassene. Sykehuset i Hamar har alltid rekruttert godt og holdt god kvalitet.

Når vi snakker med våre kollegaer om hva som er viktig for videre rekruttering, er gode fagmiljøer, nærhet til arbeidsted og mulighet for arbeid for familiemedlemmer i samme nærhet avgjørende. Hamar er en flott by å bo i, men andre byer og sykehus kan være mer attraktive dersom Mjøssykehuset innebærer at man må ut på E6 hver dag. Nærhet til offentlig kommunikasjon som gjør det lettvint å velge miljøvennlig transport burde være en selvfølge når man planlegger en stor offentlig institusjon.

Sykehusets primære rolle er behandling av pasienter, forskning og utvikling av helsetjenesten. Et sykehus er en kompetansebedrift som samhandler med andre institusjoner i samfunnet, høyskolen (mulig universitet) samt bioteknologimiljøet på Hamar er slike naturlige samarbeidspartnere. Denne kompetanseklyngen må man bygge videre på, ikke splitte opp.

Helse Sør-Øst har nå oppgaven med å planlegge de tre ulike sykehusenes funksjoner. Vi har tillit til at de også tar et samfunnsøkonomisk perspektiv. Mange med oss har spurt om hvorfor plasseringen av Mjøssykehuset kom før man vet hva sykehusene skal inneholde. Plasseringen var visstnok nødvendig for å oppnå en enighet, men hvor kom forslaget om tre sykehus fra? Da vi alle trodde at styret i Sykehuset Innlandet skulle fatte vedtak om ett felles sykehus, var lokalisering Mjøsbrua et kompromiss.

Vi ser at Hamar Arbeiderparti er rørende lojale til vedtaket til helseministeren fra Høyre. Hans vedtak sier imidlertid ikke noe om lokalisering, at han i ettertid har sagt at han mener Mjøsbrua har vi fått med oss. Vi har også fått med oss at ministre endrer standpunkt når de presenteres for gode argumenter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.