«De unge slekter»

Tekst: Kåre Holt

Den gang da far min løftet

fanen i tro og tross

sådde han korn og frihet,

sådde for oss.

Over ham sprang en stjerne,

under ham sang en jord.

Slik ble en mann en såmann

for barn og mor.

Trygve Slagsvold Vedum, du er flink til å skape felleskapsfølelsen - flink til å skape et «vi» i landsmøtesalen.

Men du - Nei, det var ikke «vi» som tok vare på arbeidsfolka når bestefaren din var arbeidskar. Det var ikke «vi» som sørga for at klasseskillene ble mindre. Nei, Trygve, det var ikke bare «vi» som bygde opp et velferdssamfunn. Og er det bare «vi» som bygde landet?

Du sier – helt rett – at dette ikke har kommet av seg selv. Det har kommet av politiske vedtak, politisk vilje og politisk kamp. Men hvem sin kamp, Trygve? Senterpartiet sin kamp?

LES OGSÅ: Rørte landsmøtet med historien om farfar.

Og når du, Trygve, snakker om: «uansett hvilken bakgrunn du har, så skal du ha en grunnleggende sikkerhet i dette samfunnet» - og fortsetter med: «…for tenk på hva som har skjedd, folketrygd, pensjon, stillingsvern og hvordan vi har løfta ulike grupper, uansett om du jobber med praktiske yrker eller teoretiske yrker. Det har vært et fellesskapsprosjekt – der vi som land har løfta hverandre.»

Trygve, dette er trist – bare trist. For det er ikke «vi» som har tatt den kampen. Det er fagforeningene det, det er de tillitsvalgte – kvinner og menn på gølvet, som har brukt arbeidskrafta si i tjeneste for andre. I tjeneste for storbonden, som husmenn, i tjeneste for fabrikkeiere og i dag – i tjeneste som blant annet bærplukkere, skogsarbeidere, som sjåfører på tømmerbiler, på hotell.

Har du glemt historien, Trygve? Hvem jobbet for bestefaren din? Hvem sørget for at samfunnet også tok vare på han og hans likemenn? Var det Senterpartiet? Bondepartiet?

Det var arbeiderbevegelsen som tok sikte på å bedre arbeidernes levestandard, som forsvarte arbeiderklassens interesser. Det var fagforeningene og den opprinnelige kooperative bevegelsen som jobbet for bestefaren din.

Derfor er det rart å oppleve at du forsøker deg på en «klassesolidaritet» under landsmøtetalen din. Der du snakker om «vi» som bygde landet. Der du snakker om stillingsvern, om folketrygdloven, om offentlig pensjon – som om Senterpartiet eier den historie. For hvem, Trygve, var det som tok kampen for faren din, for bestefaren din. Var det Bondepartiet?

Går du forresten i 1.mai-tog for solidaritet, stillingsvern og offentlig tjenestepensjon? Vil du, Trygve, være med i 1.5-toget for felleskapsløsninger og grunnleggende sikkerhet i samfunnet? Være solidarisk?

Men når sant skal sies – så har det gradvis skjedd endringer med holdninger innad i Senterpartiet også – heldigvis. Det at man ønsker ordnede forhold, trepartssamarbeid og effektive kontrollmekanismer for å sørge for at norske lønns- og arbeidsvilkår gjelder i Norge, er gode redskaper mot sosial dumping. La bare dette vise seg på de store gårdene - også i bæråkrene og for sjåførene, blant steinplukkerne og fruktplukkerne. La disse få rettigheter som tarifflønn, rett til lønn under sykdom og gode boforhold.

Trygve, du snakker varmt om offentlig tjenestepensjon. Et godt tiltak det i likestillingskampen og i kampen om utjevning av klasseskiller. Men - hvorfor stemte Senterpartiet imot forslaget fra Arbeiderpartiet i februar 2019 om pensjon fra første krone? I stedet fremmet dere et eget forslag om en ny utredning? NHOs direktør sier at dette er en sak for lovgiver, ikke for et nytt utvalg. Saken er allerede ferdig utredet. Dette er bare en utsettelse – igjen.

Arbeiderbevegelsens historie får du ikke stjele, Trygve, men fortsettelsen mot et samfunn der jevnbyrdighet, trygghet, frihet og medbestemmelse for alle, der sterke og representative organisasjoner for både arbeidsgiver- og arbeidstakere er en forutsetning – ja, det kan vi få til.

Det er bare å gjøre landsmøtetaler om til handling det.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.