Det må ha oppstått i en tid da menneskene hadde full oversikt – dette demokratiske styringssystemet. Folk ble hentet inn, fra by og bygd, med vett og viten på det jevne. Det skjedde så lite fra måned til måned, fra år til år. Slik at disse fra sine ståsteder kunne ta avgjørelser på vegne av mennesker, i små og store samfunn, - i kommunestyrer, på Stortinget.

Med bare vett og forstand holdt dette ganske lenge, - inntil verden i de siste femti årene ble revolusjonert med teknikk. Intelligente ingeniører av forskjellig art fant opp og produserte uavlatelig - nyskapte tekniske varer - som gjorde tjeneste over alt i samfunnet. Også til lek og underholdning i privatlivet. Dataoppfinnelsen skulle vise seg å revolusjonere alt i samfunnet, de siste tiårene.

Hva så med de folk som skulle ta viktige avgjørelser for samfunnet, i saker hvor spesialviten syntes å være helt nødvendig, for å kunne ta rette standpunkter? Går det an for en politiker heretter, bare på deltid å sette seg nok inn i saker som er hundre ganger mer kompliserte, enn for femti år siden? Informasjon florerer, papirutgaver er forlatt, til fordel for tekst på dataskjermer. Vi hører om fortvilte politikere - de evner ikke, rekker ikke – å overkomme saksmengder med vanskelig innhold, slik de kunne ønske.

Så, hva med kvaliteten i beslutningstakernes avgjørelser, på disse nye premisser? Har dataalderen ført til at politikerne sitter med for mangelfull viten, i oppgaven med å lede samfunnet? Må demokratiet melde pass, må «fritidspolitikerne» erstattes med spesialister på heltid, som «kan» alt?

For, å fatte feil beslutninger kan bli dumt, kostbart – ja pengesløseri? Vi har allerede eksempler.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.